Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

PREDBOŽIČNO ROMANJE

ST. WOLFGANG, STROBL, BAD ISCHL

 Predbožično romanje v soboto, 10. decembra 2016

V pričakovanju, da bi se napolnili z mirom, s toplino in s spoznanjem o pomembnosti drobnih stvari, kot so stisk roke, nežen objem, prijazna beseda in iskrice v očeh med vdanimi prijatelji, ter v želji, da bi vse to znali resnično ceniti ter prenesti v svoje domove, smo se romarji v soboto, 10. decembra 2016, podali na predbožično romanje v tri avstrijske, sicer manjše, toda zelo lepe kraje: St. Wolfgang, Strobl in Bad Ischl.

Jutro, ko smo se odpravili na pot, je bilo hladno, a hkrati se je že kazala  priložnost, da drug drugemu ogrejemo srca in tako širimo sporočilo adventnega časa.

V vseh obiskanih krajih je bilo moč čutiti veliko pristne odprtosti. Ta se je odražala v soju lučk in sveč, v dobro razpoloženih ljudeh ob stojnicah ter v bogatem okrasju, ki se je prepletalo z medsebojno gostoljubnostjo.

Z obrazi, obsijanimi od sonca sredi dneva, smo se vkrcali na ladjo ob obali jezera sv. Wolfganga in se odpeljali iz kraja z enakim imenom v vas Strobl. Tam so nas pričakale ovce, koze, košuta in jelen, ki je ponosno razkazoval svoje mogočno rogovje.

Oči so zaznale iz lesa skrbno izrezljane podobe, ki so postavljene v leseni hiši in upodabljajo betlehemske jasli. Trg je med drugim ponujal razstavo ročnih del ter domačih dobrot. Na tem mestu stoji tudi cerkev sv. Sigismunda, kjer smo sredi popoldneva obhajali doživeto romarsko mašo. Nato smo se v prostem času predali prazničnemu razpoloženju. Sledila je vožnja z avtobusom do kraja Bad Ischl.

Zmračilo se je in lučke so še bolj zasijale; zagoreli so ognji in sprehod po trgu je bil nekaj posebnega. Ogledali smo si zanimivo razstavo upodobitev iz življenja v času pred Jezusovim rojstvom in po njem.

Ura je pokazala 18.30, ko je bil čas za odhod proti domu. Pot ni bila najkrajša, a je hitro minila. Sproščeno smo prepevali božične pesmi in druge zimzelene napeve; prisluhnili smo dvema zgodbama o Kristusovem življenju in se med seboj o marsičem pogovarjali.

Ko smo se začeli razhajati, smo v sebi čutili mir in toplino, ki jo želimo v teh mrzlih, toda prazničnih dneh podariti vsem vam.

Naj gori luč novorojenega Odrešenika v srcih vseh nas! 

 

Zapisala: Ines Šinko

Foto: Karl Lampreht

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu