Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

OSVOBOJENA DRŽAVA

NAŠ KOMENTAR, DRUŽINA

BODIMO PONOSNI NA SAMOSTOJNO SLOVENIJO

29. 5. 2016 (Janez Juhant)

29. 5. 2016 | Janez Juhant | Naš komentar

Bodimo ponosni na samostojno Slovenijo


Kmalu bomo obhajali dan državnosti, praznik samostojne Slovenije. Mnogi smo žalostni in razočarani, ker v samostojni Sloveniji še zdaj postavljajo spomenike ljudem, ki so zunajsodno morili patriote in zavedne Slovence ter poveličujejo totalitarne simbole, v imenu katerih so uničevali našo narodno in krščansko dediščino. 27. maj je dan, ko so Angleži začeli leta 1945 vračati naše ljudi takratnim komunističnim jugoslovanskim oblastem. V Škofji Loki bodo v petek, 27. maja, ob 20. uri na vrtu loškega gradu brali pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru in se bo misel na preteklo trpljenje prepletala s hrepenenjem po domovini. Loški grad, Šentvid, Teharje, Strnišče in drugi kraji so bili prizorišče nepopisnega trpljenja in hrepenenja po svobodi, po samostojni Sloveniji, ki so ji takratni oblastniki napovedali smrt in uničenje. In to opustošenje nas še vedno bremeni, nam jemlje up in pogled v prihodnost. 

Namesto da bi razčiščevali preteklost, se vplivni v družbi zaradi svojih koristolovskih interesov vračajo v preteklost in obnavljajo stare laži in jim dodajo nove. Ne samo da s tem bremenijo in ovirajo državo in njeno gospodarsko, socialno in kulturno blagostanje in razvoj, pač pa še naprej bremena preteklosti nalagajo na ramena mladih. Čeprav nas je v teh majskih dneh že pred dvajsetimi leti pri svojem obisku spodbujal papež sv. Janez Pavel II., naj se osvobodimo te preteklosti in dajemo Sloveniji novo upanje, nekateri kar naprej breme prenašajo na mlade in jim otežujejo pot v prihodnost. Očiščenje sicer prihaja, saj postaja vse bolj jasno, kako polpreteklost in z njo aktualna oblast tone v teh protislovjih družbe. A vladajoči si dovolijo celo kršenje temeljnih norm pravne države, kot je pokazal predsednik državnega zbora z zavrnitvijo peticije državljanov za referendum. Absurdnost stopnjujejo sodni mlini, ki preganjajo osamosvojiteljskega poveljnika Krkoviča, ki se je boril za to državo, medtem ko napadalce, ki so razdejali Gornjo Radgono in umorili patriota in duhovnega pedagoga in psihologa Janeza Svetino, operejo krivde. Obletnici samostojne države se bližamo z novimi manevri poveličevanja mitov polpreteklosti, od katerih se je vsaj večji del oblasti predvsem Demosa in državljanov, ki smo se odločili za samostojno državo, hotel za vedno posloviti. Je še upanje?

V svoji okrožnici O skrbi za socialno vprašanje je Janez Pavel II. opozoril »na strukture zla«. To so usedline v nas in v širši družbi, ki nastanejo, ko se ne upiramo dovolj lažem, prevaram in drugim nečednostim osebnega in družbenega življenja. Komunistični režim je, kot pravijo poznavalci in vemo iz lastnih izkušenj zatiranja in prevar, ki so nas obremenile, zavestno gradil na zlu, laži, pobijanju, kraji in nedelu. Vse to se je kot struktura zla naselilo v mehanizme osebnega in družbenega ravnanja in težko se je izkopati iz teh lovk. Še posebej je težko, če si osebno in vsi skupaj ne prizadevamo, da bi se osvobodili teh mehanizmov in zaživeli resnično, svobodno in odgovorno življenje. To je naloga vzgoje v družinah, v šolah pa tudi medijskega ter političnega govora in ravnanja. Morda nam sedanji absurdi Slovenije le kažejo, kako smo na dnu in se bo le treba dvigniti iz blata in močvirij preteklih ujetosti ter zaživeti svobodno in odgovorno. Kot poudarja Ivan Oman, je odgovornost temelj pravega patriotizma, ki se potem pokaže tudi na volitvah. 

Upam, da nas bodo slovesnosti ob dnevu državnosti opogumile za to pot. To želim predvsem mladim, zato se pogovarjamo z njimi o teh problemih, saj jih težijo in bremenijo. Razčiščevali jih bodo le dobri pogovori in razumevanje. Tako bomo prispevali k reševanju njihovega zahtevnega stanja. Praznik državnosti bomo letos zaznamovali s številnimi prireditvami: od žalne slovesnosti ob Lipi sprave 15. junija ob 19. uri na Žalah v Ljubljani, do koncerta Slovenije v svetu 23. junija, državne proslave 24. junija ter prireditve civilne pobude dan državnosti Za mojo Slovenijo 25. junija ob 20.30 na Trgu republike ter na številnih drugih proslavah in prireditvah. Bodimo ponosni na samostojno Slovenijo! S svojo odgovornostjo drug do drugega razčiščujmo lažne mite polpreteklosti in mladim omogočajmo, da bodo stopali v ozaveščen, očiščen in svoboden svet. Kristjani poleg ponosa na svoje korenine gojimo tudi upanje v novo prihodnost pri Bogu, zato toliko bolj dejavno in odgovorno posegamo v to nepopolno sedanjost. 
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu