Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

V ZNAMENJU POSVEČENEGA ŽIVLJENJA

Pregled dogodkov v letu 2015 v Cerkvi doma in po svetu

3. 1. 2016 AKTUALNO

V znamenju posvečenega življenja

3. 1. 2016 | I. Ž. | Aktualno

Pregled dogodkov v letu 2015 v Cerkvi doma in po svetu


Bogato apostolsko delo papeža Frančiška

Papež Frančišek je bil v letu 2015 zelo dejaven. Obiskal je Šrilanko (od 13. do 15. januarja) in Filipine (od 15. do 18. januarja), bil je na enodnevnem obisku v Sarajevu (6. junija), od 5. do 12. julija v Južni Ameriki (Ekvadorju, Boliviji in Paragvaju), od 19. do 22. septembra na Kubi in potem pet dni, do 27. septembra, še na pastoralnem obisku v Združenih državah Amerike, od 25. do 30. novembra je bil v Afriki (Kenija, Uganda, Srednjeafriška republika). 11. aprila zvečer, pred nedeljo Božjega usmiljenja, je razglasil sveto leto katoliške Cerkve – »izredni jubilej usmiljenja«. Oktobra je gostil škofovsko sinodo o družini. 

Mariborska nadškofija dobila nadškofa

26. aprila je mariborska nadškofija dobila nadškofa Alojzija Cvikla. Ob tem je dotedanji administrator nadškofije Stanislav Lipovšek dejal, da je to konec enega zelo težkih obdobij v življenju mariborske nadškofije in metropolije. Novemu nadškofu in nadškofiji je zaželel: »Naj bo današnje škofovsko posvečenje neke vrste sončni obrat, začetek novega poglavja v življenju in duhovnem poslanstvu škofije in metropolije.« 

Novi ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar

15. marca je ljubljanski nadškof Stanislav Zore v ljubljanski stolnici ob navzočnosti petnajstih škofov, kardinala in tudi novoimenovanega mariborskega nadškofa posvetil novega ljubljanskega pomožnega škofa dr. Franca Šuštarja, dotedanjega ravnatelja bogoslovnega semenišča. 170 duhovnikov in velika množica vernikov, predvsem pa sorodnikov novega škofa, med katerimi je imela častno mesto mama Marija, je dokazovala, kako veliko jim pomeni novi škof. 

Karitas – ljubeči obraz Cerkve

3. maja je na Brezjah Slovenska karitas praznovala 25-letnico delovanja. Nastanku te organizirane dobrodelne ustanove 1. maja 1990 je botrovala demokratizacija Slovenije, predvsem pa to, da je bilo dobrodelno krščanstvo pri nas – v okviru možnosti v različnih oblikah in na več ravneh – vseskozi živo. Tako se je v naslednjega četrt stoletja z novim pogumom in sanjami mogel dodobra razplamteti še veliko večji ogenj dejavne vere. 

Skavti že 25 let puščajo sled

18. aprila se je na slavnostni akademiji ob 25-letnici ZSKSS na Studencu pri Domžalah v letnem gledališču zbralo več kot 500 nekdanjih in sedanjih skavtskih voditeljev. 31. marca 1990 je bilo ustanovljeno Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki je ob ustanovitvi štelo 70 članov, danes pa jih je več kot 4.500. Skavti so prostovoljna katoliška mladinska organizacija, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladih. 

Petdeset let čedermaci

27. junija so v župnijski cerkvi v Špetru v Benečiji Mario Gariup, mons. Dionisio Mateucig, mons. Marino Qualizza in Natalino Zuanella darovali zlato mašo ob 50. obletnici svojega duhovniškega posvečenja. To so štirje beneškoslovenski duhovniki, ki so svoje življenje posvetili Bogu in svojim ljudem v Benečiji in Kanalski dolini. Posvečeni so bili leta 1965 v videmski stolnici. Slovenci v videmski provinci so se jim zahvalili, ker že petdeset let hodijo po poti čedermacev – duhovnikov, ki so vse moči posvetili Bogu in domačim ljudem. 

70. obletnica konca druge svetovne vojne

Leto 2015 je bilo tudi v znamenju 70. obletnice konca druge svetovne vojne. V ta namen se je 15. maja pred baziliko na Brezjah zbralo k molitvi in mašni daritvi 1.500 romarjev, 60 duhovnikov in škofje. Nadškof Stanislav Zore je spomnil, da ko je en del Evrope »proslavljal mir in svobodo, si je drugi del Evrope nadel črne rute in potihoma, na skrivaj ihtel za pomorjenimi. To so bili strašni časi: eni so igrali na harmoniko in prirejali mitinge, drugi pa so padali v brezna in rudniške rove, za njimi pa so ostajali žalujoči, ki niso smeli žalovati.« 

Spominski križi na Kongresnem trgu

30. maja, 70 let po govoru Josipa Broza Tita z balkona ljubljanske univerze, ko je razglasil strašno usodo nasprotnikov revolucije, so na Kongresni trg, pod balkonom ljubljanske univerze, predstavniki župnij, kjer so bile postavljene farne spominske plošče z imeni žrtev komunističnega nasilja, prinesli 168 spominskih križev. Na vsakem sta bila napisana kraj in število na spominskih ploščah napisanih imen umorjenih. Križi bodo ostali župnijam, da jih bodo lahko v vsakem kraju ustrezno uporabili na župnijskih, občinskih in drugih spominskih slovesnostih. 

Spominski spravni spomenik na Zaplazu

30. maja so se v božjepotnem središču Zaplaz spomnili 70. obletnice konca druge svetovne vojne in povojnih pomorov. Po maši je škof Andrej Glavan pred cerkvijo blagoslovil spominski spravni spomenik: betonski križ in kamnito posodo pod njim. Na daritveni oltar so simbolno položili trpljenje, bolečine, molitve, ponižanja vseh žrtev medvojnega in povojnega nasilja, ne glede na nazorsko usmeritev. Pri spravnem križu so shranili prgišča zemlje s krajev trpljenja in smrti, od Raba, Auschwitza do Hude jame in Kočevskega roga. 

Maribor dobil osnovno šolo montessori

1. septembra so v Mariboru odprli drugo katoliško osnovno šolo pri nas. Zanimanje staršev za osnovno šolo montessori je vodstvo Zavoda Antona Martina Slomška vodilo k temu, da so našli ustrezne prostore in omogočili začetek te šole tudi v Mariboru. Prvi šolski dan je nadškof Alozij Cvikl blagoslovil prostore nove šole. Dejal je, da je vesel obogatitve v osnovnošolski ponudbi v Mariboru, »saj vzgojno delo teče v manjši skupini, kjer je bolj upoštevana enkratnost in darovi vsakega učenca in kjer je bolj poudarjena vzgoja za samostojnost. Zdi se mi, da so ravno to tisti poudarki, ki manjkajo v naših osnovnih šolah.« 

1.300 birmancev v Mariboru

7. novembra se je v dvorani Slomškovega zavoda v Mariboru zbralo več kot 1.300 birmancev iz mariborske nadškofije. Prišli so na pobudo in povabilo nadškofa Alojzija Cvikla in razmišljali o smislu življenja in poslanstvu, ki je pred njimi. Odgovore so iskali v dvajsetih pričevanjskih delavnicah. Namen srečanja je bil, da bi mladi spletli nova prijateljstva in se spodbujali v pripravi na birmo. Podoben namen imata tudi nova spletna stran birmanec.si in facebook profil birmanec.si, ki so ju odprli po srečanju. 

Nova cerkev sv. Janeza Boska v Mariboru

15. novembra je deseti don Boskov naslednik Angel Fernandez Artime blagoslovil prostorno cerkev, ki je del širšega arhitekturnega kompleksa Don Boskovega centra Maribor. V njem že delujejo župnijski prostori in mladinski center. Nadškof Alojzij Cvikl je spomnil na dolgo pot, ki je bila prehojena do tega dne. »Veliko ljudi je sodelovalo v tej verigi. Verjeli so in zato smo tukaj.« Dejal je, da je to tudi zgodovinski dogodek, saj je to prva cerkev pri nas, posvečena zavetniku mladih. 

Izbral I. Ž

 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu