Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

IZJAVA SLOVENSKE ŠKOFOVSKE KONFERENCE O REFERENDUMU O DRUŽINI

Starši na referendumu zaščitite svoje otroke!

Družbene in politične razmere postavljajo Katoliško cerkev v Sloveniji pred dolžnost, da se v slovenski družbi javno zavzema za temeljne človeške vrednote, kot so družina, človekove pravice in temeljne svoboščine, pravičnost in svoboda. Tako kot v številnih drugih državah se tudi pri nas soočamo z novimi zahtevami po redefiniciji zakonske zveze. Po referendumu leta 2012, na katerem so državljani zavrnili Družinski zakonik, nas na četrto adventno nedeljo (20. 12. 2015) ponovno čaka referendum na temo spornega predloga, da se v slovenski zakonodaji zakonska zveza opredeli kot skupnost dveh oseb in ne kot skupnost moškega in ženske.

V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci smo prepričani, da v ozadju tega političnega projekta ne gre samo za prizadevanja za domnevno zaščito in enakopravnost določenih družbenih skupin, temveč za uzakonitev ateistične ideologije, ki je v popolnem nasprotju z naravnim zakonom, krščansko antropologijo in slovensko kulturo. Zagovorniki t. i. ideologije spola hočejo na zakonodajni in jezikovni ravni omalovaževati razliko med moškim in ženskim spolom, odpraviti pomen različne vloge očeta in matere pri vzgoji otrok, postaviti interese odraslih nad koristi otrok ter uvesti sporni koncept socialno izraženega spola, ki si ga človek poljubno izbira, določa in spreminja. Relativizaciji spola hočejo zagovorniki podrediti jezik, strokovne razprave, zakonodajo in celo demokratične procese. Posledice uvajanja takšne ideologije so daljnosežne. Očitno postaja, da bodo otroci z morebitno uveljavitvijo omenjene novele v šoli in družbi izpostavljeni poučevanju v ateistični ideologiji, s katero verni starši ne soglašajo. S tem bo kršena s konvencijami in ustavo zaščitena pravica staršev, da vzgajajo otroke v skladu s svojim verskim in moralnim prepričanjem. Prav tako bo uveljavitev novele dolgoročno negativno vplivala na družbo in narod, ki se že danes sooča z zaskrbljujočim upadanjem števila prebivalstva in s tem povezanimi ekonomskimi in socialnimi problemi.

V Komisiji Pravičnost in mir smo prepričani, da moramo katoličani uporabiti možnosti, ki nam jih daje življenje v demokratični družbi, in zavrniti zakon, ki je proti naravi in proti naši veri. Zato pozivamo katoličane in vse, ki se v Sloveniji zavzemajo za vrednoto družine, da se udeležijo referenduma in zavrnejo novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Udeležba na referendumu in zavrnitev novele za katoličane pomeni zavrnitev krščanstvu popolnoma nasprotne ideologije. To zahteva naša zvestoba Kristusu in naša odgovornost za prihodnost Slovenije in Cerkve na Slovenskem.

 

msgr. Stanislav Zore,
predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu