Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

DAN PRED KONCEM SVETA

Uvodnik 

Pretresljiva znamenja

Na prehodu v jutrišnji dan sedim za računalnikom in razmišljam o koncu sveta, kamor nam usmerjajo pogled evangeliji zadnjih nedelj cerkvenega leta.

Nič posebnega ni bil ta dan, podoben mnogim drugim ponedeljkom v mesecu. Znamenja časov, ki bi me morala pretresti (begunci, revščina, uničevanje okolja, preganjanje kristjanov, … – o vseh sem danes brala ali se pogovarjala o njih), so že tako del mojega vsakdanjika, da mi vzvalovijo zavest le na površini. In čisto lahko si predstavljam, da ko se bodo pojavili napovedani dogodki iz Markove male apokalipse (tako se imenuje 13. poglavje njegovega evangelija), bomo (ali bodo, če tega sama ne bom doživela) le-te precej hitro naredili za običajne. In zadnji dan (moj ali celotnega stvarstva) najverjetneje ne bo nič drugačen, le da bom stvari nevede delala zadnjič. 

Lepo bi bilo, če bi lahko tako kot moj Frančiškov sobrat, ki se sicer zna prav na glas razkričati o stvareh, ki se ga dotaknejo, dejala, da pa me konec sveta ne vznemirja, da vem, da vse mineva, vendar je dovolj dnevu lastna teža in da zaupam Vanj, ki je edini večni. Pa se mi dogaja svojevrstno protislovje, da me konec skrbi, hkrati pa me gotovost Jezusovega vnovičnega prihoda ne motivira toliko, da bi bolj zavestno živela.

»Kaj bi naredili, če bi vedeli, da bo konec sveta?« je danes v 5. razredu presenetila z vprašanjem Zala, ki je z enim očesom že škilila na naslednje vprašanje v liturgičnem zvezku. Če smo hoteli razglabljati, kaj vse bi si še želeli pogledati ali narediti v zadnjem trenutku, nas je takoj utišal Andrej. »Prijel bi mamo in atija ter sestro in brata za roko in potem bi skupaj počakali na konec!« 

Morda pa je to rešitev – ne toliko v dejanjih, ki bi jih lahko naredili bolje, ampak v bivanju z ljudmi, s katerimi si spravljen in brez katerih si ne predstavljaš, da bi lahko stopil v nebesa. Ob tem pa tudi temni in resni toni, s katerimi so opisani poslednji časi, zavibrirajo kot del Jezusovega veselega oznanila. 

FANI PEČAR

 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu