Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

IZLET BRALK IN MINISTRANTOV

Izlet bralk in ministrantov župnije Sv. Duh na Ostrem vrhu

19. avgusta 2015 smo se ministranti in bralke že tradicionalno odpravili na izlet skupaj z župnikom. Tokrat nas je pot vodila po avstrijski Koroški, ki je za marsikoga neznana in razen velikih mest, ne pozna kaj drugega. Najprej smo se po jutranji maši pri Sv. Duhu in zajtrku odpravili v Soboth, kjer smo si pogledali njihovo župnijsko cerkev.  Po osvežitvi nas je pot vodila v Št. Pavel, kjer smo si pogledali samostansko cerkev in se sprehodili skozi dvorišče, kjer še danes v samostanu bivajo benediktinci. Odpravili smo se tudi v znameniti Št. Andraž, od koder je blaženi škof Anton Martin Slomšek l. 1859 prenesel sedež lavantinske škofije v Maribor. V župnijsko in nekdaj stolno cerkev sv. Andreja žal nismo mogli, ker je bila zaprta, smo se pa zato sprehodili skozi mesto  do cerkve Loretske Matere Božje in si ogledali njeno notranjost.
Iz Št. Andraža smo se odpravili v Pliberk in si ob razlagi tamkajšnjega dekana ogledali župnijsko cerkev. Pogovarjali smo se tudi o položaju Slovencev v kraju in kako ohranjajo slovenski jezik preko državne meje. Pot smo nadaljevali do Globasnice, kjer si nismo ogledali župnijske cerkve, ampak hrib Svete Eme (nem. Hemmaberg), poznan tudi kot Junska gora. Pod vodstvom domačega župnika smo si ogledali izkopanine petih zgodnjih krščanskih cerkva in svetišče sv. Eme in Doroteje. Okolica Globasnice je bila poseljena že v času Keltov, dandanes pa Sveta Ema pridobiva na zgodovinski pomembnosti; v kraju imajo celo arheološki muzej, kjer hranijo dele mozaikov, ki so jih še našli v cerkvah.
Zadnja postaja našega izleta je bilo Tinje, kjer smo se ustavili v domu »Sodalitas«, ki so ga  po prvi svetovni vojni ustanovili in sezidali slovenski duhovniki na Koroškem. Pogledali smo si kapelo z znamenitim Rupnikovim mozaikom in tako zaključili izlet po Koroški. Nekateri utrujeni in zaspani, a vsi polni prijetnih vtisov, smo se odpravili proti domu.

 

Besedilo in fotografije: Karin Gradišnik

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu