Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

DOBRI PASTIR

UVODNIK

DOBRI PASTIR

ODLOČNA IN SUVERENA OSEBA

(DRUŽINA, 26. 4. 2015)

Dobri pastir

26. 4. 2015 | Zvone Štrubelj | Uvodnik

Odločna in suverena oseba


Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce« (Jn 10, 11). Evangelist Janez rad piše v podobah. Kot najljubši Jezusov učenec je od svojega Učitelja privzel tudi slog pripovedovanja. Globok je in pronicljiv, neposreden, širok, skrivnosten in nedoumljiv. V 10. poglavju svojega evangelija spregovori o Jezusu kot o dobrem pastirju. Ta podoba je bila zelo priljubljena že kristjanom v katakombah. Tudi danes ohranja svoj čar, čeprav živimo že v čisto drugačnih življenjskih razmerah, kot nam jih posreduje pripoved o dobrem pastirju.

Janezov Jezus kot dobri pastir ni nekakšna idilična, zasanjana oseba, kakršno pogosto vidimo v ljudskih upodobitvah. V Janezovi pripovedi zaživi kot odločna in suverena oseba, ki sebe imenuje »vrata« k ovcam. Vrata predstavljajo vstop k samemu sebi, v svojo notranjost. Po Jezusu kristjan vstopa v svoje notranje svetišče, k skrivnosti svojega bivanja. Dobri pastir je pripravljen dati življenje za svoje ovce. Ni kot najemnik, plačanec, ki ob prvi nevarnosti zbeži, da bi rešil svojo kožo.

In že smo pri bistvu Janezove prispodobe. »Zato me Oče ljubi, ker dam svoje življenje, da ga spet prejmem. Nihče mi ga ne jemlje, ampak ga dajem sam od sebe« (Jn 10, 17–18). Dobri pastir da svoje življenje iz čiste ljubezni do ovac. 

Ker je vse prejel od svojega Očeta – rojen je bil iz ljubezni – mu vse – svoje darovano življenje – vrača iz ljubezni. Po smrti je prejel življenje v polnosti.


Kako zelo drugačno je to razmišljanje od našega običanjnega dojemanja Jezusove smrti in vstajenja. Tu ni govora o krivdi in odkupnini za naše grehe, o žrtvi, ki naj bi jo Bog zahteval za rešitev ljudi. Tu je ena sama ljubezen. Bog je ljubezen, ki ne pozna meja; ljubezen, ki temo spreminja v svetlobo, zlo v dobro, smrt v življenje.

Dobri pastir, popelji tudi nas, ki bolehamo za pomanjkanjem čiste, globoke in z božjim soncem obsijane ljubezni, k izvirom žive vode, na sončne pašnike tvoje dobrote in ljubezni. Tudi ko hodimo v smrtni globeli strahu, naj ne dvomimo in obupujemo, saj si Ti, Dobri pastir, vedno z nami. Tvoja dobrotljiva roka nas varuje in vodi. Daj nam spoznati, da se ne zna stegniti drugače kot iz nagibov ljubezni, vedno v blagoslov in rešitev. 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu