Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

BESEDA

Beseda

4. 1. 2015 | Berta Golob | Uvodnik

Na začetku začetka


Ne dih ne dah in ne duh, ampak beseda. Ta pa je Bog. Oni »Bodi svetloba«, Stvarnik. Beseda na začetku začetka.

Apostol Janez, ki je menda edini učlovečenemu Bogu slonel na rami, pravi tudi, da je Bog ljubezen. Značilnost ljubezni je milina, njen obraz ni nikoli razdivjan. Bog ljubezen – Bog beseda »se je naselila med nami«, in če kot bitja besedovanja dojemamo sebe v odsevu Besede, ne gre drugače, kot da smo do soljudi ljubeznivi, odkritosrčni. 

Ta čas spet stojimo na začetku, koledar nam zarisuje nove dneve. Veliko besed o sreči in zdravju je bilo izrečenih in napisanih. Takih iz srca in onih iz navade. Vse leto se nam bodo usipale iz ust; besede, besede, besede. Toda Janez govori predvsem o Besedi, polni milosti in resnice, ki da se je naselila med nami. Krstnik jo je bil napovedal, med svoje je prišla, njeni pa da je niso sprejeli. Ali smo med njimi? Ta čas še omamljeni od »najdaljše noči v letu«, zaspani, prenajedeni, leni in prazni. 

Na začetku novega začetka je dobro biti športnega duha; pripravljen na vijugasti slalom v vsakdanjost. Treba se bo izmikati! Ne dolžnostim, ampak ukanam. Pasti so nastavljene, mreže razpete, puščice naperjene. Vse je odvisno od tega, kako smo preživeli minulo praznovanje: hrupno za užitek ali duhovno za prežitek. Evangelist omenja Janeza Krstnika, ki je pričeval o luči zato, da bi ljudje sprejeli luč in vero. Ni bil pa luč on, tako kot to ni nihče izmed nas. 

Ne on ne mi nismo Beseda, pomen naših besed pa je mnogokrat nadvse usoden. Premalo se zavedamo, da se s sposobnostjo besedovanja umeščamo na raven bogopodobnosti. Nismo stvarniki, smo pa ustvarjalci odnosov; z blagostjo besed tolažniki, z grobostjo krvniki. Drug za drugega smo odgovorni. Besedovali bomo o politiki, kulturi, gospodarstvu, kriminalu, reformah, financah, vizijah, ekologiji, zdravstvu, izobraževanju, religiji, sodstvu. Lajali drug na drugega ali se oklenili prastare modrosti, da lepa beseda lepo mesto najde?

Beseda je postala meso in se naselila med nami. Iz njene polnosti smo vsi prejeli, milost za milostjo (prim. Jn 1). Z novim letom začenjamo nov tek čez drn in strn. Z njenim blagoslovom.

 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu