Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

D R U Ž I N A

Oznanjajmo krščansko družino

12. 10. 2014 | Štefka Klemen | Uvodnik

Ob začetku izredne sinode

 

Oznanjajmo krščansko družino

12. 10. 2014 | Štefka Klemen | Uvodnik

Ob začetku izredne sinode


Anketni vprašalnik o družini, ki ga je v začetku novembra lani Sveti sedež poslal škofovskim konferencam, je razgibal svet. Mnoge sodobnike je prijetno presenetilo, da hoče papež o tako temeljni življenjski zadevi, kot je družina, slišati mnenja, stališča in opažanja vernikov vsega sveta. V nekaterih kristjanih, ki se jim je v življenju zalomilo, je to prebudilo novo upanje. Pri drugih je bilo zaznati neugodje, ker se bo treba soočiti s številnimi nerešenimi vprašanji, vstopiti v dialog tudi z drugače mislečimi. Vprašalnik je pri nekaterih sprožil ugibanja (v tem so prednjačili novinarji), ali se bo spremenil nauk Cerkve in temeljni pogled na družino ter z njo povezani odgovori na pereča vprašanja. 

Dobro je, če nas je dogajanje vznemirilo. A bolj kot ostajati pri občutjih je pomembno upoštevati namen in cilj sinode ter osebno vstopiti v dialog, iskreno iskanje resnice o družini – za več življenja. Kdor je vprašalnik natančno bral in izpolnjeval, je opazil, da ne gre za vprašanje: »Družina, da ali ne?« Ker je prihodnost človeštva odvisna od družine, je nujno, da se vsak človek dobre volje zavzema za ohranitev in pospeševanje vrednot in nalog družine, je zapisal že sv. Janez Pavel II.­ v svojem apostolskem pismu o družini. Tisti, ki v veri poznamo čudoviti božji načrt v njegovi globini, pa imamo še razlog več, da se z vsem srcem zavzamemo za stvarnost družine. Zato je že Janez Pavel II. sinove in hčere Cerkve pozival, da z veseljem in prepričanjem oznanjamo veselo novico o družini. 

Smer sinode je jasna. Vrniti se je treba k božji zamisli o družini, poglobiti njeno identiteto, znova odkriti njene notranje vire moči, pomembnost njenega poslanstva v današnjem svetu … Ko bomo odkrili in živeli lepoto in veličino družinskega življenja, bomo znali tudi drugim pripovedovati, kako neizmeren, velik, dober in lep dar je družina. Sinoda je torej klic, da »znova vzljubimo družino s prav posebno ljubeznijo! Ljubiti družino pa pomeni: ceniti in vedno pospeševati njene vrednote in možnosti; odkrivati in premagovati nevarnosti in slabosti, ki jo ogrožajo; sodelovati pri ustvarjanju okolja, ki je v prid njeni rasti in razvoju; današnji krščanski družini spet dati zaupanje vase, zaupanje v bogastvo družine, v njeno poslanstvo, ki ji ga je izročil Bog«. (prim. sv. Janez Pavel II.)

K temu smo poklicani vsi. Prvi korak v tej smeri naj bo goreča prošnja za luč Svetega Duha vsem udeležencem sinode. 
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu