Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

MARIJIN NAROD

Marijin narod

Slovenci smo se že nekajkrat posvetili Mariji. Bolj ponavljamo, dlje smo od namena. Velika zasluga cistercijanov, kartuzijanov in drugih redovnikov nas je zgodovinsko zaznamovala. S krizo redovništva to slabi.

December je najbolj ženski in materinski mesec v letu. Začne se s sv. Barbaro, nadaljuje z Marijinim 8. decembrom, sledi sv. Lucija in nato vse do božiča, ki je najbolj intimen praznik. Da ga ne bi vidno in glasno praznovali, so ga v polpreteklosti razglasili za družinski praznik, ki ga kristjani naj ne bi pretirano slavili. Mi ga res razumemo kot družinskega, kar pa ni skrivanje, ampak slavljenje pomena in vloge družine.

Družina je stoletja temelj slovenskega naroda. V njej se je rojevalo in ohranjalo slovenstvo. Iz materinih ust smo slišali prvo slovensko besedo. Funkcije v njej so bile jasno razdeljene. Žena oziroma mati je skrbela za notranje materialno in duhovno življenje, oče je bil zaradi kronične nezmožnosti povprečne kmetije, ki ni bila sposobna pridelati dovolj hrane za celo leto, prisiljen iskati dodatne vire preživetja. To je vsebina trditve, da žena podpira tri vogle hiše. Še tako popolni mož ni mogel nadomestiti žene, ki je odpovedala pri izpolnjevanju svoje naloge. Zato je bila, v nasprotju s trditvijo večine feministk, ki zaničujejo skrb za družino in jo zožujejo na delo za štedilnikom, izjemno spoštovana. Vloga matere v družini določa Slovence kot Marijin narod. Iz življenjepisov naših velikanov duha vemo, kdo jih je določil za študij. Prav zato je prikazovanje mater kot žrtev družinskega življenja kulturni in socialni zločin nad slovensko družino. Posledice nasprotnih pogledov nam kaže sedanja slovenska oblast od partnerice predsednika vlade, predsednice države, predsednice parlamenta … navzdol. Že dolgo v zgodovini ni bilo tako malo posluha za stare, obolele, revne, zlasti pa vdove in osamljene ženske. Revščina rodi brezpravnost! Krutost in nestrpnost vladata. Oblast ni »komandiranje«, ampak služenje. To je sporočilo naših mater, zaradi katerih smo Slovenci stali in obstali.

Slovenski narod je Marijin zaradi vloge matere in žene v družini. Z njo in prek nje so se reševale dnevne usode družin, ki so jih dokončno reševali ob vrnitvi očeta pod domačo streho. To je ozadje izreka: »Po Mariji k Jezusu!« Ne dovolimo, da bi nam nesrečne krive prerokinje, ki jih povezuje nesposobnost stvaritve lastne srečne družine, uničile narodno in družbeno prihodnost. Hvaležnost in spoštovanje mater, ki so nam z Miklavžem in božičnim praznovanjem olepšale konec vsakega leta, je resnično sporočilo veselega decembra.

Dr. Stane Granda

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu