Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

ČEBELICA, MOJA PRIJATELJICA...

Čebelica, moja prijateljica

18. 5. 2021 | Mojca Purger

Vsaka tretja žlica hrane na svetu je odvisna od čebel in drugih opraševalcev.

Ko pomislimo na prihodnost svojih otrok, nas skrbi, da jim moramo privzgojiti delovne navade, jih naučiti tujih jezikov, poskrbeti, da bodo imeli dovolj točk za vpis na želeno srednjo šolo ... Redko kdo pa se spomni na odgovornost, da moramo že danes poskrbeti, da bodo tudi oni imeli čisto vodo, žive gozdove in biotsko pestre travnike in parke. Onesnaženo okolje in podnebne spremembe lahko močno znižajo kakovost življenja naših otrok, tudi v Sloveniji.


Dober simbol krhkosti našega okolja so čebele. Poleg tega, da nam dajejo med in medene izdelke, so izjemno pomembne opraševalke. Ključne so za opraševanje 70 od 100 glavnih vrst pridelkov, ki hranijo 90 % svetovne populacije. Vsaka tretja žlica hrane na svetu je odvisna od čebel in drugih opraševalcev. Ena medonosna čebela lahko v svojem celotnem življenju nabere le eno dvanajstino čajne žličke medu. Življenje čebelje družine je osupljivo organizirano. Obstajajo že 100 milijonov let in so ključne za naš ekosistem.

Kljub temu, da se načeloma zavedamo, kako pomembne so za prihodnost našega planeta, uporabljamo razne pesticide in brez zadržkov smetimo. Kot poje Lojze Slak v pesmi Čebelar, so čebelice naše prijateljice. Bodimo tudi mi prijazni do njih, saj je tudi od tega odvisna naša prihodnost.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu