Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

MI NISMO HLAPCI!

Mi nismo hlapci


24. junija 2019 

Slovenija ni dežela jokajoče zgodovine hlapcev. Slovenija je dežela jokavih zgodovinarjev in hlapčevskih politikov. Slovenci imamo zgodovino, polno pomembnih in velikih dogodkov. Nimamo pa samozavestnih voditeljev, ki bi nas znali voditi v lepo prihodnost. Slovenci nismo hlapci, hlapci so samo naši voditelji.

Temelj demokracije iz Karantanije

Slovenska zgodovina je slavna in bleščeča. Imamo Karantanijo in ustoličevanje, ki v svetovnem merilu pomeni enega od temeljev demokracije. Ustoličenje pri Gospe Sveti je namreč izvirna ideja same biti demokracije: vladarju daje oblast ljudstvo. Svet je to praslovensko idejo sprejel šele tisoč let kasneje.

Ustoličenje pri Gospe Sveti je namreč izvirna ideja same biti demokracije: vladarju daje oblast ljudstvo.

In ta ideja je bila zametek modernizacije. Dotlej je imel vladar oblast, ki ju je bila zaupana od Boga. Razsvetljenstvo pa je prevzelo idejo, da je oblast od ljudi. Karantanska ideja je vgrajena v temelje ameriške razsvetljenske revolucije, ki je Združenim državam Amerike prinesla osamosvojitev in demokracijo. S pomočjo ideje naših prednikov so začeli padati monarhi in rojevati so se začele sodobne demokratične države. V političnem smislu gledano se je takrat končal srednji vek.

Svetovni raziskovalci

Mnogi veliki Slovenci so svetu in zahodni civilizaciji prinesli še mnoge druge izvirne ideje. Večinoma so to bili duhovniki. Predani Bogu in slovenstvu. Odkrivali so nove svetove, dajali imena pokrajinam in gradili mostove med Starim in Novim svetom. Slovenec je odkril, da reka Nil ne izvira iz gorskega izvira, ampak iz jezera. Prvi dunajski škof je bil Slovenec. Slovenec je odkril, da Baja California ni otok, ampak polotok. Slovenec je narisal prvi zemljevid Paragvaja. Slovenci so napisali celo vrsto slovnic in slovarjev za jezike v Afriki in Amerikah. Danes se zato po Slovencih imenujejo mesta.

Mnogi veliki Slovenci so svetu in zahodni civilizaciji prinesli še mnoge druge izvirne ideje. Večinoma so to bili duhovniki. Predani Bogu in slovenstvu.

Ne, Slovenci nismo imeli Kolumba in De Game. Hvala Bogu. Tako nismo sokrivi, da smo z odkritjem novih svetov tjakaj prinesli novo oblast, ki je uničila mnoge starodavne civilizacije. Ne, Slovenci nismo sokrivi genocida nad Indijanci. Smo pa ogromno nareidli, da so Indijanci ostali Indijanci. Verjetno vsi poznamo film Misijon o indijanski republiki v Južni Ameriki, ki so jo ustanovili jezuiti. Eden od teh jezuitskih voditeljev, junakov priljubljenega filma, je bil Slovenec.

Zmagovalci

Slovenci nismo začeli niti ene same osvajalne vojne. Na to smo lahko na moč ponosni. Smo pa bili uspešni v mnogih vojnah in uporih. Zadnjič leta 1991, ko smo premagali eno od najmočnejših armad v Evropi. Na to smo lahko še toliko bolj ponosni.

Ponosni smo lahko na mnoge dosežke.

Ponosni smo lahko na mnoge dosežke. Imamo enega od najstarejših knjižnih jezikov na svetu. Edinega jezika, ki ima, poleg lužiške srbščine, dvojino. Zato v nobenem jeziku na tem planetu pesnik ljubezni ne more tako pristno opevati kot ravno v slovenščini. Imamo enega od najstarejših prevodov Svetega pisma. Dobili smo ga pred Kitajci, Rusi, Portugalci ali Finci.

V naših muzejih imamo najstarejše glasbilo na svetu. In najstarejše kolo na svetu. In najstarejšo šivanko na svetu.

Ja, tudi najstarejšo trto na svetu imamo. Le-ta sicer ni na Primorskem, to je tudi treba priznati… Nimajo pa v Mariboru zmaja. Na Primorskem pač. Imamo edinega zmaja na svetu. Resda miniaturnega, tudi to je treba priznati. Človeško ribico. No, ja, to je bolj za šalo. A vendar imamo v državi celo vrsto rastlin in živali, ki uspevajo samo pri nas.

Čeprav slovenski mediji slabšalno pišejo o Melaniji Trump, pa je dejstvo, da je Slovenka kot ameriška prva dama ena od najbogatejših in najvplivnejših ljudi planeta. Čeprav slovenski mediji ignorirajo delo slovenskih misijonarjev, pa je dejstvo, da imamo velikega Pedra Opeko, večkratnega nominiranca za nobelovo nagrado za mir.

Danes je Slovenija ena od 35 najbogatejših držav na planetu. Po kakovosti življenja pa je na 20. mestu. Torej sedem milijard Zemljanov živi slabše, kot živita dva milijona Slovencev.

Še in še bi lahko naštevali.

Vredni

A v resnici želim povedati samo eno. Smo uspešna nacija. Nič ni narobe z nami. Raznorazni cmerarji na najvišjih položajih so samo delček in ne celota. So samo napaka odlične zgodbe. Prej ali slej bodo pristali na smetišču zgodovine. Režimi se menjajo, narod ostane. To so rekli primorski duhovniki, ko so se zavzeli, da se je po drugi svetovni vojni večina Primorske vrnila k matici.

Slovenci smo dobri in vredni. Slovenija je bogata in lepa. Le premalo je ponosna na svoje uspehe. Zato so mnogi Slovenci prepričani, da so samo hlapci. Zato večina Slovencev na hiši nima svoje zastave. Zato pisatelj Pahor ne more prepričati oblastnikov, da je treba nacionalni himni dodati nacionalno kitico, saj trenutno naša himna slavi vse druge narode razen našega. Tega tudi Prešeren ni hotel, saj je najprej nazdravil Slovencem, potem šele vsem drugim narodom.

Upanje domovine

V tej denacionalizirani domovini pa še vedno živi ogromno samozavestnih in ponosnih ljudi. Mnogi kraji in doline ostajajo zvesti samemu sebi in so zato blagodejne oaze slovenstva in krščanstva. Poljanska, če omenim samo eno dolino. So upanje domovine. Upanje slovenstva. Upanje krščanstva. Upanje zahodne civilizacije.

So dokaz, da Slovenija ni dežela jokajoče zgodovine hlapcev. Dokaz, da je Slovenija dežela jokavih zgodovinarjev in hlapčevskih politikov.

Ne, mi nismo hlapci, hlapci so samo naši voditelj

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu