Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

SPODBUDE ŠKOFOV ZA POSTNI ČAS 2019

Spodbude škofov za postni čas 2019

13. 3. 2019 | Stanislav Zore

Slovenski škofje so na 111. redni seji Slovenske škofovske konference, ki je potekala 11. marca 2019 v Kopru, spregovorili tudi o postnem času in praznovanju velike noči ter sprejeli naslednjo izjavo:


Škofje vabijo slovenske katoliške vernike, da se v postnem času duhovno pripravijo na praznovanje velike noči z osebno in družinsko molitvijo ter udeležbo pri svetih mašah; dnevno prebirajo in premišljujejo Sveto pismo; se udeležijo obhajanja spokornega bogoslužja ter zakramenta svete spovedi; molijo rožni venec oziroma romajo na božje poti; obiskujejo bolne, ostarele ali osamljene; darujejo materialno pomoč ubogim in zapostavljenim osebno ali po karitativnih ustanovah; se telesno postijo z odpovedjo določeni hrani, razvadam oziroma se pridružijo pobudi »40 dni brez alkohola« ter v duhu posta premišljujejo o pomenu in darovanju trpljenja. 

Ob tem škofje še posebej poudarjajo pomen molitve in premišljevanja križevega pota za vsakega kristjana. Naše trpljenje, ki ga združujemo s Kristusovim trpljenjem, je naša pot v večno življenje. Zato je premišljevanje križevega pota najbolj primerna priprava na darovanje našega trpljenja. Pomembno je, da se vsi kristjani zavedamo, da trpljenja in smrti v življenju ne iščemo, ko pa se z njima soočimo, ju darujemo in potrpežljivo prenašamo. 

Papež Frančišek je dejal, da se kristjani vedno soočamo »s skušnjavo, da bi hodili za Kristusom brez križa, še več, da bi Boga poučili o pravi poti kakor Peter, ki je dejal: ›Ne, Gospod, to se ne sme zgoditi.‹ Toda Jezus nas spominja, da je njegova pot pot ljubezni. In resnične ljubezni ni brez žrtvovanja samega sebe.« 

Prav tako pa se moramo zavedati, da na tem svetu nimata končne besede trpljenje in smrt, temveč vstajenje in ljubezen. V tej veri smo vsi verniki povabljeni, da se ob koncu postnega časa udeležimo bogoslužij velikega tedna in velike noči. S tem bomo pokazali, da z veseljem izpovedujemo vero v vstalega Kristusa in da želimo svojo vero živeti v svojih družinah in župnijah.
 
Msgr. Stanislav Zore,
ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konferenceS piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu