Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

POHOD ZA ŽIVLJENJE

ZDA: Trump in Pence na »pohodu za življenje«

21. 1. 2019 | Mojca M. Štefanič

Visoka udeležba na najbolj množični, tokrat že 46. prireditvi v podporo življenju na svetu.

 

 

Na sto tisoče ljudi, med njimi je bilo zelo veliko mladih, se je minuli petek kljub izredno nizkim temperaturam udeležilo 46. pohoda za življenje v ameriški prestolnici Washington. Predsednik Donald Trump je udeležencem pohoda znova namenil sporočilo, vrhunec najbolj množične prireditve v podporo življenju na svetu pa je bil nenapovedan prihod podpredsednika ZDA Mika Penca s soprogo Karen. Pence je ob tem znova poudaril, da si bo še naprej prizadeval za zmanjšanje števila splavov v ZDA.

»Vsak otrok je Božji dar,« je v video sporočilu pojasnil predsednik Trump. »Če se zazremo v oči novorojenca, prepoznamo lepoto in človeško dušo ter veličastnost Božjega stvarstva.« Trump je obljubil, da bo vložil veto proti vsakemu zakonu, »ki bi ogrožal zaščito človeškega življenja«, recimo z uporabo javnih sredstev za podpornike splavu. Pravico do življenja, ki je »prva pravica v naši deklaraciji neodvisnosti«, bo kot predsednik vedno branil.

Pozornosti je bila deležna tudi napoved ameriškega senatorja Steva Dainesa, da bo v senatu prvič začela delovati interesna skupina v podporo življenju (»Caucus«). Podobna nadstrankarska skupina v predstavniškem domu kongresa obstaja že od leta 1981. Po Dainesovih besedah bi lahko oba doma odslej tesneje sodelovala pri oblikovanju politike za zaščito življenja.

Vigilija na predvečer pohoda

Ena izmed številnih spremljevalnih prireditev pohoda za življenje je bila tudi vigilija na predvečer prireditve, ki so jo obhajali v washingtonski stolnici. »Nesmiselno« je, kako vrhovno sodišče podpira mnenje, da ustava vsebuje pravico do splava, je v nagovoru poudaril nadškof iz Kansas Cityja, Joseph Naumann, ki je pri Škofovski konferenci ZDA pristojen za zaščito življenja. Nadškof Naumann je izrazil upanje, da bodo nova sestava sodišča še enkrat preverila temeljno obsodbo iz leta 1973, na kateri ta »pravica« temelji.

Pohodniki za življenje tudi v Parizu

Včeraj so se podporniki življenja na 13. pohodu za življenje zbrali tudi v Franciji, udeležence pohoda pa je v sporočilu nagovoril papež Frančišek, ki je vse zbrane opogumil k pričevanju za človeško dostojanstvo in življenje kot neodtujljivi pravici.

Kot poroča Radio Ognjišče, se je pohoda v francoski prestolnici udeležil tudi predstavnik Zavoda Živim Franci Pečnik, ki je povedal: »Vsako leto se januarja v Parizu zbere med 30.000 in 50.000 pohodnikov, ki zahtevajo bolj humano družbo. Tako je bilo tudi letos. Letošnji 13. pohod za življenje je še posebej sovpadal z namero po reviziji francoskih bioetičnih zakonov ter socialne krize, ki jo manifestirajo spontani protesti rumenih jopičev.

S pohodom za življenje so Francozi opozorili, da je bila razprava o bioetičnih in družbenih temah zavestno izključena iz javnosti. Cilj pohoda za življenje je spodbujanje novega modela družbe, kjer splav ne bo več obrobna tema, ampak bo zdravstvena politika sledila svojemu osnovnemu imenu 'zdravju' in tako omogočila zmanjšanje števila 220.000 splavov, kolikor jih je bilo v Franciji opravljenih v letu 2017.«

Pravica do ugovora vesti

Letošnji pohod v Parizu je bil posebej osredotočen tudi na pravico do ugovora vesti zdravstvenih delavcev, ki jo ogrožajo predlogi za spremembo zakonodaje in izjave politikov. S pohodom za življenje so pozvali civilno družbo, zdravnike, raziskovalce, biologe in nosečnice, naj uveljavijo svojo pravico do ugovora vesti.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu