Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

ZAHVALNA IN BRATOVSKA NEDELJA

ZAHVALNA TER BRATOVSKA NEDELJA V NAŠI ŽUPNIJI   4.11.2018

Nedeljo po »Vernih dušah«  v naši župniji poleg zahvalne obhajamo še bratovsko nedeljo. V župniji Sv. Marjete je namreč sedež zelo stare »Bratovščine za srečno smrt.« Namen njenih članov je, da molijo eden za drugega in seveda za srečno smrt.

Bratovščina je bila leta 1867 pridružena neki bratovščini v Rimu, tako, da je bila najverjetneje ustanovljena že prej.

Tradicijo ohranjamo še danes in smo veseli, če nas obiščejo tudi romarji od drugod – predvsem iz župnije sveti Marko okolica Ptuja, pa tudi iz Keblja na Pohorju.

V župnijski kroniki piše, da se je nekoč na teh shodih bratovščine zbralo ogromno ljudi. Prišli so že na predvečer praznika, celo noč molili in prepevali, naslednji dan po maši pa so odšli domov.

Član bratovščine je bil lahko vsakdo in v posebno Bratovsko knjigo so vpisovali člane. Leta 1893 se je vpisalo kar 1490 novih članov, leta 1933 pa samo 120.

Vsak član je dobil tudi list, na katerem je pisalo, kdaj ima molitveno uro.

To nedeljo smo prav tako obhajali »zahvalno nedeljo«, kar pa velja za celotno Cerkev na Slovenskem. Saj je ta jesenski čas pravšnji, da se Bogu zahvalimo za letino in pridelke, ki jih je narava po eni strani obilno, tu in tam pa skopo poklonila. Tako ali drugače – verniki vemo, da se za vsakdanji kruh kot za vse drugo zahvalimo Bogu.

In prav to smo storili s slovesno mašno daritvijo, pri kateri smo združili zahvalno ter bratovsko nedeljo. Maševal je naš gost pater Marjan Kokalj, študentski duhovnik iz Maribora. Somaševala sta kaplan dr. Jožef Urbanič in župnik Franc Pečnik.

 Pater Marjan Kokalj je v pridigi povedal, naj delamo na človeških odnosih, naj se družimo, veselimo eden z drugim, se medsebojno pogovarjamo. Poudaril je, da je najslabše, če se ljudje zapirajo v svoje svetove bodisi virtualne bodisi elektronske oz. internetne obsedenosti. Tako lahko človek izgubi stik z realnim svetom, omeji se le na eno stvar v svojem življenju. Druženja ter stiki z ljudmi pa se na tak način ohlajajo, sčasoma pa izgubijo. Skratka nam je lepo položil na srce, da se naj sveta evharistija vsako dnevno nadaljuje tudi izven cerkve.

Gospod župnik se je zahvalil vsem sodelavcem, ki skozi celo leto na kakršenkoli način pomagajo v širši župniji, župljani pa smo se obrnili k Bogu in se zahvalili za naše duhovnike, ki nas spremljajo od rojstva do zadnje »srečne ure.« Ob tej priliki bi se vsi župljani lepo in iz vsega srca zahvalili domačemu župniku g. Francu Pečniku in kaplanu g. Jožetu Urbaniču, ki se razdajata za našo župnijo in opravljata plemenito delo. Dolgo nas že duhovno vodita tukaj v Selnici ob Dravi, župljani radi prihajamo in smo veseli, da ju imamo. Oba sta letos praznovala okrogli jubilej za kar jima iskreno čestitamo. Naj ju zdravje, energija in moč za nadaljnje delo spremlja še veliko let.

Skrbne gospodinje naše župnije so poskrbele za domač kruh z namazi ali zaseko, s pijačo iz župnijske kleti ter kavico pa nas je pogostil župnik. Tako smo s prijetnim druženjem župljanov ter duhovnikov v Slomškovem domu, po slovesni maši obeležili zahvalni dan ter našo bratovščino.

 

Selnica, 5.11.2018                                                Brigita Žaucer

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu