Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

IŠČITE RESNICO IN ZNANJE

Iščite resnico in znanje

9. 9. 2018 | Karlo Smodiš | DRUŽINA

Z dobrimi željami in blagoslovom v novo šolsko leto

Odkrivanje novega je zapisano v človeške gene. Od ognja do vesoljske postaje Mir in sond, ki odkrivajo vesolje, je minilo tako malo časa v obdobju Zemljine zgodovine, da bi ga narisanega na premici morali gledati z elektronskim mikroskopom.


Znanje je bogastvo. Tisto o delovanju človeka, živalskega in rastlinskega sveta, o kvantni fiziki pa o dogajanju v galaksijah, še posebej tisto, o katerem v Svetem pismu najdemo celo samostojno knjigo – in ga imenujemo modrost. Ta obsega širok razpon znanja o oprijemljivem svetu, o čustvenem svetu, ki ga povezujemo s srčnostjo, o etiki in morali, ki oblikujeta in omogočata skupnosti, in o duhovnosti, ki v pogledu onkraj tostranskega vsemu daje smisel in pomen.

Takšno znanje bodo hote ali nehote nabirali osnovnošolci in dijaki, ki bodo septembra, nekateri prvič, prestopili šolski prag.

Z besedami iz poslanice nadškofa Stanislava Zoreta jim želimo, naj se v času, ko bodo »nekoliko pogrešali počitniško sproščenost«, se »začeli veseliti uspehov« ob novih spoznanjih in novih prijateljstev – ob zavedanju, »kako se z vsako novo nalogo, z vsako novo knjigo širijo obzorja, raste znanje in se poglablja razumevanje sebe in sveta« – ne »uči samo glava, ampak da to, kar vam bo povedano, vedno presoja tudi srce«. »Učite se vedno bolj spoznavati, kaj je dobro in kaj je slabo, kaj je pošteno in kaj je krivično, kaj gradi in kaj podira.« Nadškof Zore otrokom svetuje, naj se o vsem radi pogovorijo s svojimi starši.

Danes ni lahko biti učitelj, vendar je učiteljski poklic izjemno in pomembno poslanstvo. Tako meni tudi nadškof Zore: »Vaš poklic je eden najlepših na svetu in zahvaljujem se vam, da ste se zanj odločili in ga opravljate.« In dodaja: »Danes je veliko govorjenja o pomanjkljivostih, napakah in stranpoteh našega izobraževalnega sistema, vendar vi niste izobraževalni sistem. Vi bodite za učence, ki so vam zaupani, avtoriteta.« Kar pomeni, »bodite za učence tisti, ki uči, ki piše; torej tisti, ki svoje znanje in svoje poglede piše v duha učencev«.

Velika večina staršev želi za svojega otroka najboljše. Nadškof pa se sprašuje, ali se to res kaže v množici dejavnosti. »Drage mame, dragi očetje, otrokom ne morete nikoli dati nič večjega, kot da jim dajete sami sebe. Nikoli naj ne dobijo občutka, da so pomembne njihove dejavnosti ali njihovi uspehi, ne pa oni sami. Naj vedno čutijo, da jih imate radi zaradi njih samih in ne zaradi njihovih dosežkov,« piše nadškof.

Celotno človeško življenje je iskanje resnice. O svetu, drugih in sebi. In le eden je, ki je o sebi rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje.« Odkrivanje koščkov resnice nas pelje k celotni resnici. Živimo v času, ki je preplavljen z lažmi, intrigami, cenzuriranjem, potvarjanjem … Menda je bilo tudi včasih tako. Toda danes se v svetu digitalnih oblakov vse to stopnjuje. Boj za »imeti prav« je srdit. Toda to ni boj za odkrivanje r(R)esnice. To je boj za oblast. Boj, v katerem mnogi ne izbirajo sredstev in načinov.

Tudi o tem moramo spregovoriti in tudi to je del znanja, ki ga moramo osvojiti. Prerokovano je, da se bo vedno bil boj proti resnici, zato si je nespametno zatiskati oči. Odkrivanje dobrega, lepega in resničnega zato začnimo že s prvim šolskim dnem novega šolskega leta. Kajti lepota, ki je je v izobilju, je neizmerna. Pravi učitelji jo vidijo na vsakem koraku in jo znajo tudi predstaviti radovednim učencem.
 
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu