Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

ROMANTIČNO-PRAZNIČNI STEYR IN CHRISTKINDL

Na hladno, še jesensko, jutro, a že praznično razpoloženi, smo se v soboto, 7. decembra, zbrali, da poromamo v Avstrijo – Steyr in Christkindl. Po dveh urah vožnje smo imeli prvi postanek na počivališču Kammern, kjer nas je pričakalo pravo zimsko vzdušje, saj se je pred nami razprostirala bela, zasnežena, pokrajina. Po prihodu v Steyr, so nas pozdravile debele snežinke, ki so že zastrle zeleno travo.

Kot se za romanje spodobi, smo najprej začeli z romarsko mašo v Marijini cerkvi benediktinskega samostana v bližnjem kraju Garsten. Prav ta dan je godoval Sv. Ambrož, zavetnik čebelarjev, zato je bilo nekaj več besed namenjenih njemu v čast, tudi zato, ker bomo naslednje leto, v postnem času, romali  v Milano. Tam je med drugim bil Sv. Ambrož 7. decembra leta 374, star komaj petintrideset let, posvečen za škofa.

Po maši smo se lahko sprehodili po bližnjem sejmu, nato je sledila vožnja nazaj do Steyrja, kjer so sledili različni ogledi. Sprva smo si ogledali farno cerkev, za lepše vzdušje pa smo vsi skupaj zapeli pesem Marija, Mati ljubljena. V drugo je sledil ogled mestnega jedra z imenitnimi stavbami, med njimi mestno hišo, mestni vodnjak, grad Lamberg. Dodeljeno nam je bilo tudi nekaj prostega časa za uživanje v praznični obleki mesta, vonju po cimetu, kuhanem vinu, božičnem pecivu, tudi kovačih, ki so na ogled postavili svoje kovaške spretnosti in izdelke, saj mesto Steyr slovi po železarstvu in kovaštvu.

Začelo se je temniti, ko nas je pot odpeljala do bližnje vasice Christkindl. Tu smo lahko videli čudovite, ročno izrezljane, lesene jaslice na površini  58 m2 s 778 figuricami (velikosti do 30 cm), ki jih je izdelal mojster Ferdinand Pöttmesser. Sledil je ogled mehaničnih jaslic s približno 300 figuricami, del od teh je imel vgrajen mehanizem za premikanje. Figurice je iz lipovega lesa skrbno izrezljal in mehanično opremil Karl Klauda. Sprehodili smo se do baročne cerkve Christkindl, kjer je na glavnem oltarju znameniti voščeni lik Jezusa kot otroka.

Dan je hitro minil. Čeprav je stiskal mraz, smo se vračali domov s toplino v srcu, ki smo jo ponesli tudi v svoje domove in ta adventni čas.

Zapisala: Ines Šinko

Foto:Karl Lampreht

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu