Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

KRT IN VOLUHAR

Krt in voluhar

5. 7. 2018 | Ivan Esenko | Za telo in dušo

 

Voluhar je glodavec, ki je že marsikateremu vrtnarju in sadjarju krepko zagrenil življenje. Tudi meni in sem mu pred leti celo posvetil brošuro, v kateri sem strnil njegove navade, jedilnik in načine, kako se borimo proti njemu. Nobeno sredstvo proti tej nadlogi ni popolno. Bistveno je predvsem, da ne pozabimo nanj in da smo na nenehni preži za njim. V poletnem času ga na vrt privabljajo mamljive korenine in gomolji. Že nekaj let proučujem odnose med krtom (Talpa europaea) in voluharjem, značilnima podzemnima prebivalcema vrtnih gred. Prvi je zaprisežen žužkojed, kamor ga tudi uvršča sistematika, drugi pa vegetarijanec, ki se za hrano živalskega izvora ne zmeni. Za krta je značilen celo kanibalizem, saj nasprotnika svoje vrste, ki ga je premagal v dvoboju, največkrat kar požre. Krt je namreč samotar in ne prenese družbe svojih, pa tudi do voluharja, s katerim se lahko sreča v rovu, ni milosten. Obe živali namreč pogosto uporabljata iste rove, zato se lahko na svojih poteh pogosto srečata. Za nameček krtovi izločki smradnih žlez odbijejo tudi voluharja, ne samo njegovih plenilcev, zato krta ne preganjamo, saj je ob tem, da zrači prst, jo drenira in pridno pospravlja ogrce in strune, tudi naš zaveznik v borbi proti voluharju. Voluhar in krt sta sicer dokaj izenačena v moči, zato krta ne moremo primerjati s plenilci, kot so podlasica in ujede, pa vendar lahko svojemu z glodači opremljenemu sosedu zelo pokvari veselje in ga nemalokrat celo prežene.

V eni od dvignjenih gred na našem vrtu uspeva tudi sladki krompir, ki smo ga preteklo leto pridelali nepričakovano veliko. Letos se je na to novo ponudbo odzval tudi voluhar, ki je v nekaj dneh krepko načel nasad. Kljub nenehnemu nastavljanju pasti sem bil neuspešen, dokler nisem nekega dne vanjo ujel krta, ki sem ga seveda takoj izpustil. Voluhar pred tem ulovom že nekaj dni ni uničil nobene nove rastline, kar je potrdilo moje opazovanje, da ga je z grede pregnal v črn žamet oblečen zaveznik.

Ljubitelji angleške trate krta preganjajo, ker s svojimi krtinami kvari videz zelene travne površine. Tudi mnogi vrtičkarji dvomijo o njegovem pomenu na vrtu. Morda pa jih bo strah pred voluharjem pripravil do drugačnega mnenja o tem skrivnostnem prebivalcu podzemlja in ga odslej ne bodo več gledali kot vrtno nadlogo, temveč kot zaveznika.
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu