Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

MARIJA IN PREŠEREN

Usodna za našo zgodovino in tudi za našo prihodnost

V središču našega glavnega mesta stojita dva znana spomenika: Marijina cerkev in Prešernov kip. Najbolj obiskana cerkev, ki je skoraj zmeraj odprta, in spomenik, ob katerem radi posedajo mladi in stari, turisti in Ljubljančani, imata poseben pomen za naš narod.

Slovenci nimamo nobenega slavnega kralja, ne kraljice, niti zmagovite vojske. Edina, ki jo imenujemo Kraljico Slovencev, je ta, ki ji je posvečena cerkev na Tromostovju. To je Marija, Jezusova in naša Mati, edina Kraljica, ki ji pojemo najlepše pesmi in po njej poimenujemo največ otrok. A ena od najpogosteje zapetih pesmi je Marija skoz' življenje, skladba, ki bi jo mirno lahko poimenovali neuradna slovenska himna, saj se poje na vseh pomembnejših življenjskih praznikih nas, kristjanov. 

Slovenski narod je pokazal veliko ljubezen in prizadetost, ko so moderni »umetniki« hoteli oskruniti podobo Marije z Brezij. Takrat se je zgodila najbolj nenavadna in neorganizirana vstaja našega naroda, ki ni dal vzeti dostojanstva svoji Kraljici, Materi in Pomočnici. 

Med vojno za samostojno Slovenijo smo največ svojih molitev in prošenj prinašali prav Njej, Materi Mariji, in verjeli, da nas ne bo zapustila, da bo obranila našo majhno deželico tudi, če ne bomo imeli nikogar na zemlji, da se zavzame za nas. Vojna se je srečno končala in dobili smo neverjetni čudež – svojo državo. Večina nas verjame, da je to najlepši Marijin »čudež«, ki nam ga je podarila.

A njen »sosed« na trgu je naš največji pesnik France Prešeren, ki je dokazal, da je slovenski narod živ zaradi svojega jezika! Kar bolelo me je, ko je morala vlada določiti »kvote« slovenskih pesmi po naših radijskih postajah! Kot da smo pozabili, da nismo imeli ne države, ne vojske, ne osvajalnih vojn, za preživetje smo imeli samo jezik slovenski materni jezik. In preživeli.

Dva spomenika, dva opomnika. Usodna za našo zgodovino in usodna tudi za našo prihodnost. Če bo Marija še naprej naša Kraljica in bo Prešeren še naprej navdih našega jezika, se nam ni bati! Če v naši državni himni izražamo najlepše želje za naše sosednje narode, ne pozabimo, da ena od kitic poje tudi o slovenskem narodu: »Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet!« 

s. Emanuela Žerdin
 
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu