Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

ČESAR NI DRUGJE...

UVODNIK V DRUŽINO 19. november 2017

Katoliško novinarstvo ni ravno družbeno priznan poklic. Ni »fensi«, ni »kul« in nikoli ne bo »in«. Je plavanje proti toku. Nanj z viška gledajo ne samo tisti, ki so na nasprotnih idejnih bregovih, temveč včasih tudi kolegi, ki niso nenaklonjeni krščanstvu. Ob tem pozabijo, da je laže prevzeti vlogo zagovornika javnega mnenja ali lahkomiselnega kritičnega samohodca kot pa držo suverenega, vendar preudarnega novinarja, ki v pogled vključuje razsežnost poslednjih vprašanj in trajnih vrednot, ki ima rad Boga in je zvest Cerkvi, ker veruje, da je njena glava Kristus. 

Družina je bila v časih komunističnega režima in je še danes glas teh, ki nimajo glasu. Bila je na strani malega človeka, zapostavljenega, neupoštevanega. Na stvarnost je gledala skozi lečo Jezusovega nauka. Bila je rezonančna komora kritičnega razmišljanja, zagovornica demokracije, vladavine prava, solidarnosti in sodelovanja. Skušala je usklajevati različna mnenja v Cerkvi. Nikoli, tudi v najhujših časih, se ni umaknila iz javne sfere v zakristije. V javnosti je bila glas krščanske socialne misli, tradicije, cerkvenega učiteljstva. In to ji mnogi nasprotniki zamerijo. Ta drža jo je veliko stala. In prav zato je veliko vredna.

V zadnjih 25 letih je urednik Franci Petrič, še prej pa njegovi predhodniki, na lastni koži občutil težo te naloge. Zahtevala je znoj, živce, žrtve, modrost, pogum. Kljub preizkušnjam Družina ni nikdar izdala poslanstva. Zato moramo danes v številki, v kateri se poslavljamo od njega, jasno in glasno izreči: »Hvala za uspešno opravljeno delo, predvsem pa za korajžo, za vztrajnost, za pokončnost, za zvestobo!« Vse to želimo tudi novemu odgovornemu uredniku Boštjanu Debevcu.

Oznanjati, »kar je skrito od začetka sveta«: da je Bog postal človek, zato da bi mi postali Božji. Širiti novico o Božjem usmiljenju, ki deluje skozi zgodovino človeštva. Posredovati zgodbe vere, upanja in ljubezni. Izpostaviti junaštva na sledi resnice in pravice. V dialogu povezovati drugače misleče. Ponujati poglobljen pogled na stvarnost ter navdih in spodbudo za življenje. Ponujati ljudem, da spoznajo v sebi neverjetno moč spreobrnjenja sebe in drugih. To niso samoumevne stvari. 

Zakaj vztrajati pri podpiranju in branju katoliških medijev? Ker v njih dobiš, česar ne dobiš nikjer drugje. Ker jih danes potrebujemo bolj kot kdajkoli prej. Gledati na čas in vso resničnost skozi oči kristjana: to je naša skupna stvar. 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu