Kolikokrat v življenju sem občutil, da je Bog vsako dobro odločitev stoterno poplačal. Ne z denarjem, ampak s srečo in zadovoljstvom, da sem lahko pomagal. (Janez Janež)

SRAMEŽLJIVOST IN GOLOTA

ZA PODARITEV IN ZAVEZO MOŽA IN ŽENE (Družina, 23. julija 2017)

Želja po sproščenosti, naravnosti in svobodi je v našem kulturnem okolju postavila sramežljivost v muzej kot ostanek žalostne pretekle dobe, ko so ljudem grenili življenje različni oziri in togi predpisi. Razvojna psihologija je pokazala, da se v določenem obdobju v otroku razvije čut za sramežljivost, pa naj bodo starši v svojih navadah še tako »osvobojeni vseh predsodkov«. Raziskave o navadah ljudstev na našem planetu potrjujejo, da se čut za sramežljivost tako ali drugače kaže pri vseh narodih, njegove oblike pa so v različnih kulturah različne.

Najprej srečanje src

V človeku obstajata dve pristni težnji: spolnost, ki ga odpira k drugemu, in sramežljivost, ki deluje kot zavora. Čim bolje se dekle in fant zbližujeta, tem bolj se sramežljivost umika. Sramežljivost jima omogoča, da se najprej srečata njuni srci. Če zares doživita duhovno skladnost, leta teži tudi k telesnemu izrazu medsebojne povezanosti. Človek pa lahko čut za sramežljivost zatre in tedaj stopi na prvo mesto telesnost, ki poruši normalen razvoj zbližanja. 

Današnji človek živi v anonimnem in odtujenem svetu, kjer so sproščeni stiki med ljudmi oteženi. Mnogi vidijo rešitev ravno v tem, da se osvobodimo čuta za sramežljivost. Moda, ki poudarja ali razgalja telo, nudizem ipd. se jim zdijo idealne možnosti, da človek spet postane uravnovešen in naraven. Pri tem se sklicujejo na kulture, v katerih je nagota nekaj povsem običajnega. Vendar navad in običajev ne moremo preprosto prenašati iz kulture v kulturo brez resnih posledic. Tak prenos namreč ni nikdar celosten, ampak vedno delen in okrnjen.

Način oblačenja

Kult telesa, ki ga v našem okolju velikokrat umetno razširjajo, počasi načne v človeku čut za sramežljivost in poruši v njem ravnotežje. V tej zvezi opozarja psihoterapevt Gerhard Hauer dekleta in žene na način oblačenja. Zdi se mu, da se premalo zavedajo različnega doživljanja spolnosti pri ženski in moškem. »Kljub množici dostopnih informacij o krivuljah spolne odzivnosti in kljub številnim statističnim poročilom ženske pogosto nimajo osnovnega védenja o tem, kako hitro moški lahko postanejo spolno vzdraženi v čisto vsakdanjih okoliščinah. Že če samo vidijo sliko ženskega telesa, začutijo vzdraženost. To je naravni refleks, ki se pojavi spontano, če ima primerno spodbudo, in hitro prevlada nad čustvi nežnosti.«

Seveda se tudi ženske odzivajo na erotične dražljaje, vendar manj intenzivno. Pri njih je večji poudarek na nežnosti. Glede na izkušnje svoje svetovalne prakse Hauer trdi, »da ženske zelo podcenjujejo to izrazito razliko med spoloma ali pa se je sploh ne zavedajo. Samo tako si lahko razlagamo, zakaj mnoge ženske, ki ne iščejo spolnih doživetij, vendarle nosijo oblačila, ki so polna zapeljivega čara – mini krila, tesno se prilegajoče hlače ali pa majice brez nedrčka. Normalno je, da te spodbude prebudijo v moških močne spolne želje.«

Zoper razkazovanje

Nudizem, ali kot pravijo v Nemčiji, »Freikörper kultur« (FKK) je gibanje, ki ga je začel Richard Ungewitter. V knjigi Nagota in morala so jasno razvidne protižidovske in protikrščanske težnje, obenem pa oboževanje nemško-nordijske rase. V knjigi napada zlaganost tradicionalne krščanske družbe in se zavzema za svobodo brez predsodkov. Ljudi poziva, naj se vrnejo k naravi. Zlasti naglaša vrednost golega kopanja in sončenja za zdravje. O pomembnosti zdrave sramežljivosti smo razmišljali že zgoraj. Kar pa se zdravja tiče, medicina danes še posebej svari pred sončenjem brez zaščite (pokrivala, kopalke) zaradi močnega sevanja ultravijoličnih žarkov, ki lahko povzročijo kožnega raka! Znano je, da zaradi tega v Avstraliji hodijo ljudje na plaže spet oblečeni.

Po vsem tem bomo razumeli, da Cerkev visoko ceni sramežljivost. V Katekizmu piše: »Sramežljivost ščiti skrivnost oseb in njihove ljubezni ... terja, da so izpolnjeni pogoji za dokončno medsebojno podaritev in zavezo moža in žene. Sramežljivost navdihuje izbiro obleke« (KKC 2522).

»Ta sramežljivost protestira na primer zoper 'zvedavo' raziskovanje človeškega telesa v nekaterih reklamah in publikacijah ..., narekuje takšen način življenja, ki omogoča upirati se vabam mode in pritisku gospodujočih ideologij« (KKC 2523).

p. Jože Pucelj

 
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu