Malokdo dospe do konca tedna tako, da bi dosegel vseh deset možnih točk, ko gre za zmago ljubezni nad sebičnostjo ali osebnim udobjem. (Basil Hume)

Sveta birma

SREČANJE BIRMANCEV Z NADŠKOFOM ALOJZIJEM CVIKLOM    - 

LUČ, KI PRIŽIGA LUČ,   5. november 2016

Kratko pripravo na srečanje z nadškofom smo z nekaterimi birmanci začeli že v ponedeljek 31. oktobra, ko smo oblikovali sveče za župnijo, ki se bo pobratila z našo. Sveči bosta goreli v znamenje povezanosti med župnijami na birmanskih srečanjih in pri sv. mašah. Skupina osmih birmank in birmancev je oblikovala sveči za obe naši župniji.

V soboto,  5. Novembra se je na Vrbanski c. 30 zbralo tudi šestnajst birmank in birmancev naše župnije. Naredili smo prijavo in oddali sveči, ki smo ju pripravili za župnijo sv. Janez Bosko iz Maribora, s katero je naša župnija pobratena. Pred pričetkom sv. maše so nas pozdravili predstavniki Zavoda Antona Martina Slomška. Za poseben efekt pa sta poskrbela osrednja  gosta dneva Tim in Bogo Gajser. V dvorano sta se pripeljala na motorjih in z zvokom motorja dvignila celo dvorano na noge.

Med sveto mašo nas je nagovoril  gospod nadškof Alojzij Cvikl. Tudi letos je najprej odgovarjal na vprašanja, ki so mu jih postavili birmanci preko spletne strani birmanec.si. Dejal je: „Bog nas je poklical v življenje, da bi bili srečni in da bi v tem življenju lahko zaživeli v vsej polnosti. In kdaj smo srečni? Ko to življenje zaživimo za drugega. Ko smo Luč. To pa smo takrat, ko znamo narediti kakšno dobro delo, ko znamo videti drugega, ki morda potrebuje pomoč in našo bližino. Več kot imamo tega, več lahko delimo drugim. Več kot bo te Luči, lepši bo svet. Vabim vas, v tej pripravi na birmo, da gremo skupaj na pot. Naj vas pri tem spremlja božja bližina, da bi na koncu, ko bomo šli k birmi res to doživeli kot srečanje z Gospodom, ki nas želi po sv. Duhu potrditi v tem, kar je dobrega, da bi lahko v ta svet prinašali luč, dobroto, ljubezen.“

Sledil je čas za malico, po malici  pa srečanja na delavnicah, ki jih je bilo kar 20 in seveda srečanje z Timom in Bogom Gajserjem. Pogovor z njima je vodil Jure Sešek. Tim je povedal, da je njegov osnovni temelj vera in molitev. Zelo veliko moli. Pred tekmo začne z molitvijo že v slačilnici, potem ko sede na motor in pa tik pred samim začetkom tekme. Velika opora mu je njegov oče, ki opravlja tudi vlogo trenerja. Tim je tako goreč športnik, da ga mora oče pogosto opozarjati, da ne pretirava s treningom. V zaključnih stavkih sta oba povabila birmance k povezanosti z Bogom  v molitvi in pa k neizmernemu zaupanju. V nadaljevanju so si pobratene župnije izmenjale sveče. Birmanci iz župnije sv. Janeza Boska, nam bodo svojo svečo poslali po naši novi katehistinji gospe Simoni Hari, ki prav tako prihaja iz te župnije.

Po izmenjavi sveč, je za dobro vzdušje poskrbel še band iz Proštijske župnije iz Ptuja. Ti glasbeniki so ves dan obarvali z zelo lepim petjem in plesom.  Prišel  je čas vračanja domov. Za popotnico sta poskrbela še Tim in njegov oče, ki sta vsem birmancem podarila plakat. Vsi smo odhajali dobre volje. Zbranih nas je bilo 1182 birmancev in birmank, 100 spremljevalcev, 68 animatorjev in 7 članov pripravljalne ekipe. Našo skupino je spremljal kaplan Pepek, gospa Simona Hari in moja malenkost. Posebej je potrebno poudariti, da so se birmanci naše župnije zelo vzorno obnašali. Spremljevalci smo ponosni nanje.

 

                                                                                                                                     Andrejka Kričej

 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu