Lahko je biti usmiljen od časa do časa. Pravičen pa je, kdor stalno dela tako, kot je prav. (Tomaš Špidlik)

PRENOS VERE V DRUŽINI

Prenos vere v družini

Nedavna francoska raziskava o prenosu vere med generacijami je pokazala, da so v tem najbolj uspešne muslimanske družine, saj vero svojih staršev ohrani kar 91 % otrok. Sledijo judje, kjer je ta delež 84-odstoten. Najmanj uspešni so katoličani, saj vero svojih staršev opusti kar tretji­na otrok iz katoliških družin. Med ključnimi razlogi je navedeno pomanjkanje verske prakse znotraj družine in prepuščanje posredovanja vere verskim ustanovam.

Kako je v Sloveniji, si lahko samo mislimo. Nad rezultati najbrž ne bi bili navdušeni. So se pa s tem vprašanjem posredno ukvarjale tri osnovnošolke. Učenke osmega razreda so v šolski raziskovalni na­logi v tem šolskem letu odpirale kompleksno vpra­šanje, zakaj ljudje po birmi opustijo obisk cerkve ali celo versko življenje. Zgovoren je rezultat ankete, ki so jo opravile med birmanskimi pripravniki, torej osnovnošolci, ki izhajajo iz katoliških družin. Da bolj ali manj redno obiskujejo nedeljsko mašo, jih je odgovorila velika večina, a zgolj 17 % je takih, kjer se doma v družini vsak dan spomnijo na Boga in molijo (vsaj pred jedjo).

Ko se bomo naslednjič ozirali za mladimi v cerkvi in se spraševali, kam poniknejo po birmi, se spomni­mo, daje prva Cerkev domača Cerkev.

Ana Rupar

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu