Od Boga smo ustvarjeni, Bog nam ohranja naše življenje, Bog skrbi za nas in za vse ljudi; vsak trenutek uživamo njegove dobrote. (Janez F. Gnidovec)

JEZUS NA INTERNETU

Uvodnik

JEZUS NA INTERNETU 

Jezus na internetu?

17. 5. 2015 | Uvodnik

S prijateljem, navdušenim nad svetim Frančiškom, se včasih sprašujeva, ali bi Frančišek, če bi živel v sedanjem času, uporabljal facebook. On je prepričan, da ne bi, ker je le svetnik uboštva in nenavezanosti na stvari, sama pa ga prepričujem v nasprotno, konec koncev je že v svojem času uporabljal komunikacijska sredstva in v obdobju nepismenosti pisal pisma. In s tem zagovarjava tudi vsak svoj način uporabe interneta – on samo z elektronsko pošto, jaz pa ob njej še s facebook profilom, upravljanjem s spletnimi stranmi, možnostmi google driva … (pa sem še vedno daleč od najbolj aktivnih na spletu).

Letošnja nedelja sredstev družbenega obveščanja, ki je edina nedelja, ki jo je razglasil 2. vatikanski cerkveni zbor in jo praznujemo na nedeljo pred binkoštmi, je priložnost za razširjeno vprašanje: Kako pa bi danes ravnal Jezus? Bi uporabljal mobitel? Se pojavljal na televiziji, »srfal« po internetu? 

Podoba Jezusa s slušalkami na glavi ali s prenosnikom pod roko se tepe z njegovo »klasično« podobo. Ob tem pa se nevede vtihotapi tudi nezaupanje do novih sredstev komuniciranja, ki ga je ponekod v Cerkvi mogoče občutiti. Kot da bi želeli obdržali Jezusa v svojih ozkih zgodovinskih okvirih in s tem tudi oddaljenega od našega sveta. Jezus, ki ne preseneča tako zelo s svojo podobo, vsebino svojega oznanila in tudi z načinom vzpostavljanja odnosov z mano (torej je narejen po moji meri), je dosti bolj »varen« in ne ogroža moje udobnosti. Vendar Jezus sam je presenečenje in se ne boji novosti – tako je bilo v njegovem času in enako ostaja tudi danes. Tudi če se sami bojimo uporabljati sodobne kanale, s katerimi ga lahko predstavimo svetu, Cerkev v njih vidi eno od priložnosti za izpolnitev Jezusovega naročila tik pred njegovim vnebohodom »Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence« Mt 28,19). Papež Frančišek (sam ima na twitterju več kot 5 milijonov in pol sledilcev) nas spodbuja, naj se ne bojimo vstopiti v digitalni svet obveščanja in prek njega predstaviti Jezusa tistim, ki ga ne poznajo (lahko neposredno ali pa prek različnih odnosov, ki jih tkemo tudi elektronsko).

Seveda je upravičen tudi strah pred novimi tehnologijami, saj v glavnem prinašajo dejstva in ne vrednot ter jih je mogočezlorabiti. Vpliva (tudi negativnega), ki ga imajo na naše življenje, se ne da zanikati. Samo pomisliti moram na o izkušnjo prejšnjega tedna, ko sem pozabila mobitel doma, sama pa se odpravila v Ljubljano na srečanje in v živo izkusila odvisnost od aparata. Hkrati pa tudi veličino in humor Boga, ki je poskrbel, da se je vse v redu izšlo. 

Če zaupamo božji navzočnosti (Jaz sem z vami vse dni …), nam tudi digitalni svet teže spodnese tla pod nogami. Saj veste, če je na internetu vse le »klik stran«, nam je Jezus še bliže. 

FANI PEČAR
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu