Kako čisto drugačno bi bilo naše srečevanje, če bi se srečevali tako, kot da se zadnjikrat vidimo. Potem bi morda izrekli tisto besedo ljubezni, priznanja, zahvale, prošnje za odpuščanje. (Metka Klevišar)

EVTANAZIJA

Evropa od Evrovizije do evtanazije

18. 1. 2015 | Tone Rode | Uvodnik

Evropa od Evrovizije do evtanazije

18. 1. 2015 | Tone Rode | Uvodnik

Moški, oblečen v žensko, bolj z videzom kot z glasom ter z izbranim imenom, pesmijo in provokativnim besedilom zmaga na lanskoletni Evroviziji. Zatem nastopa po vsej Evropi v vlogi promotorja teorije spola. 

Novica o belgijskem morilcu in posiljevalcu, ki je prosil, naj ga evtanazirajo, ker življenja ne želi preživeti v zaporu, oblast pa je prošnji ugodila, v tem času odmeva v svetu. 

V Sloveniji nekateri osrednji mediji izkoristijo sum storitve evtanazije v UKC Ljubljana za promocijo le te. Medtem ko poročajo o dogodku, nekateri odkrito predstavljajo »humane« argumente za pomoč pri samomoru, drugi odkrito propagirajo, da je evtanazijo treba dovoliti. 

Splav (UPN), uboj nerojenega otroka, je žal že dolgo uveljavljen v večjem delu Evrope. 

Kljub referendumu o družinskem zakoniku, na katerem so Slovenci demokratično že izrazili svojo voljo, novi glasovi spet širijo misel, da je potrebno izvesti široko razpravo ne samo o izenačitvi zakonske in istospolne zveze, temveč tudi o evtanaziji.

Ob tem ko Evropejci sprejemamo smrt po izbiri, se tudi vse bolj odločamo proti življenju. 

Z nizko rodnostjo kažemo, da ne vidimo smisla v posredovanju življenja novim rodovom. 

To ne preseneča, saj družbe, ki ne spoštujejo življenja ne na začetku ne na koncu, ga s časom tudi na splošno ne spoštujejo.


Vse to kaže, kako je Evropa in z njo Slovenija daleč od judovsko-krščanskega etičnega izročila. Duhovno in etično sidrišče Evrope popušča pred postopnim drsenjem v nihilizem in se izgublja v vakuumu, kjer življenje nima objektivne vrednosti in je človeško trpljenje nesmiselno. 

V njem ni prostora niti za empatijo, le za minimum tolerantnosti, da vsakomur priznamo svobodo, da lahko reče in dela, kar hoče. 


Tolerantnost pa je le navidezna, saj se teorija o tem, kaj je spol, kaj je družina, kaj življenje in kaj človeška oseba, teorija, ki je nespravljiva s krščanskim pogledom, odkrito bori za premoč v naši družbi. 

Zato so danes še kako potrebne jasne besede sedanjega papeža Frančiška, ki poudarja, da je človeško življenje sveto od spočetja do naravne smrti.

V spoštovanju svobode drugega smo kristjani poklicani prevzeti aktivno vlogo, tudi s civilnimi pobudami ter v ekumenskem in medverskem dialogu. Sam Jezus je rekel, da kar koli smo storili enemu od njegovih najmanjših bratov, smo Njemu storili. Ščititi človeško dostojanstvo najšibkejših je naša temeljna evangeljska dolžnost. 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu