Od Boga smo ustvarjeni, Bog nam ohranja naše življenje, Bog skrbi za nas in za vse ljudi; vsak trenutek uživamo njegove dobrote. (Janez F. Gnidovec)

PREDBOŽIČNO ROMANJE V MARIAZELL IN GRADEC

sobota, 13. december 2014

 

Letos je bilo že drugo leto, ko smo lahko doživeli predbožično romanje. Tokrat smo se odpravili k našim severnim sosedom – v Avstrijo, v čaroben Mariazell, imenovan tudi Marijino Celje, ki je eden najpomembnejših romarskih krajev avstrijske Štajerske. Leži sredi prostranih gozdov in pašnikov na višini okoli 900 m. Kraj še posebej zaživi v adventnem času, ko navdihuje s svojo čarobnostjo, ki jo je težko opisati, preprosto jo je potrebno doživeti. 

 

 

Po ne tako dolgi vožnji smo uspešno prispeli do našega cilja. Jutro se je že dodobra prebudilo in nam prineslo sonce na nebesni obok, hkrati pa tudi sneg, ki je pobelil tamkajšnje kraje. Avtobus je ustavil na parkirišču, mi pa smo po nekaj metrih hoje že lahko začutili praznično vzdušje, vohali cimet, kuhano vino, pečene kostanje, slišali prijetno glasbo, se greli na soncu in začutili spokojnost tega majhnega kraja.

 

Najprej smo se sami sprehodili po glavnem trgu, med stojnicami, trgovinicami, do mogočne Marijine bazilike in se spet srečali pri velikem adventnem venčku s 24. svečami.

 

Sledil je ogled pekarne medenjakov družine Pirker. Vstop v pekarno je bil izjemno dišeč in vsak je dobil prav posebno vstopnico, to je bil slasten medenjak. Ogledali smo si muzejsko zbirko včasih uporabljenih naprav za pripravo medenjakov, med potjo vonjali različne sestavine in si ogledali celoten proces izdelave različnih medenjakov. Ob vsem tem pa so se nam že pošteno cedile sline, zato nismo mogli mimo tega, da si ne bi kupili še kakšen medenjak ali dva zase ali za svoje najbližje.

 

Posladkani smo se povzpeli na bližnjo Kalvarijo (Kalvarienberg) in si ogledali mehanske jaslice, sestavljene iz več kot 130 figur, skrbno izdelane pod prsti sedaj že starejšega gospoda, Bruna Habertheuerja, ki smo ga, po naključju, imeli čast tudi spoznati. Jaslice so izdelane iz kamna, opeke, lesa, usnja in blaga, imajo vgrajen mehanizem za premikanje figuric in prikazujejo 12 prizorov iz Nove zaveze.

 

Zbrali smo se v prečudoviti baziliki, kjer smo imeli slovesno mašo. Po končani maši pa je bilo na voljo še nekaj prostega časa za sprehod in zadnje nakupe spominkov, nakar je sledil povratek proti domu. Proti domu že, a domov še ne. Namreč, agencija Ariturs nam je tudi tokrat pripravila prav prijetno presenečenje, saj smo se ustavili še v Gradcu, ki prav ta čas blesti v soju prazničnih luči. Bila je že tema, zato je bil sprehod po glavnih ulicah še toliko lepše doživetje. Obisk ledenih jaslic nas je prav očaral in ob njih smo zapeli božični pesmi, kar je pričaralo pravo božično vzdušje. Nekaj prostega časa pa je bilo tudi namenjenega za kratek potep po praznično okrašenih ulicah.

 

Polni predbožičnih doživetij in vtisov, smo se odpeljali poti domu. Veselega vzdušja ni manjkalo in prav to ter mir, ki smo ga začutili ta dan, bomo v teh praznikih prenesli tudi v svoje domove, med svoje najbližje.

 

 

Zapisala: Ines Šinko

Foto: Karl Lampreht

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu