Od Boga smo ustvarjeni, Bog nam ohranja naše življenje, Bog skrbi za nas in za vse ljudi; vsak trenutek uživamo njegove dobrote. (Janez F. Gnidovec)

VEČNI KROG

Berta Golob:

Kaj naj pretehta: pravičnost ali dobrota?

21. 9. 2014 | Berta Golob | Uvodnik

Kaj naj pretehta: pravičnost ali dobrota?


Noč in dan se lahko zaletavamo v priliko o delavcih v vinogradu in ves čas nas bo kak sindikat podpiral v upornosti. Tudi brez tega nam narašča pritisk zaradi čudnega prava, ki plačilno izenačuje večurne garače in delavce iz pozne ure. Ne gre samo za trgatev, za vsako delovno in družbeno področje gre. Če samo pomislimo na plačno razliko glede na spol. Saj je znano, da marsikje pade več v denarnico možaku kot ženski. In je kdaj to omenjeno celo v medijih! V deželi še životarijo uslužbenci, ki jim je bila plača odmerjena po ideološkem ključu, manj pa po sistemizaciji in delavnosti. Lahko pretestiramo ves svet, pa bomo najdevali sama nesorazmerja in neskladnosti.

Jezus je bil drzen! Prilike o delavcih v vinogradu si ni izmislil kot zabavni trik, s katerim bi učence speljal v popoldansko prerekanje. Z drugačnim namenom je dregnil v sršenje gnezdo, in to za vse večne čase. Kaj naj pretehta: pravičnost ali dobrota? Ko si je prizadeval dopovedati, kako deluje družbeni red v nebeškem kraljestvu, je bilo najbolje, da si pomaga z razmerami v rodni deželi. Ni bilo drzno to, da je gospodarju pripisal odločilno vlogo, ampak to, da je izbral takega, kakršnega zlepa ne bi nihče našel.

Mi smo prenašali težo dneva in vročino! Tale ugovor že diši po povračilnem ukrepanju. Še malo, pa se lahko zravsamo. Gospodar upravičuje svojo pravico s sklicevanjem na pogodbo in na to, da se glede svojega odloča, kakor je njemu drago. Prijatelj, ne delam ti krivice! Vinogradnik, se zdi, ni pravičen, a tudi krivičen ni. Mar ni v tem stališču nekaj Jezusove premetenosti?

»Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?« Tole vprašanje mi pa res zapre usta.

Zadnji bodo prvi in prvi zadnji. Takle nebeški družbeni red zagotavlja, da imam tudi kot delavec zadnje ure v božjih očeh polno vrednost, čeprav iz grozdov moje bere ne more biti veliko vina. A ker se prepuščam upanju in ujamem zadnji vlak, me čaka mesto v krogu, kjer se pa ne preštevamo vrstilno.

V Večnem krogu bodo ob že blaženih tudi vsi naši sedanji in prihodnji svetniški kandidati, delavci zgodnje delovne ure! Bili so oskrbniki Vinograda. Tudi oni so upoštevali navodilo: Začni pri zadnjih in končaj pri prvih. Kje vse sta ljudem otirala srage škofa Gnidovec in Baraga! Zakrvavela Vovk in Halas.

Nedelja svetniških kandidatov ima vabilo za vsakogar: Pojdite tudi vi v vinograd in kar je prav, vam bom dal (prim. Mt 20,4).


S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu