Od Boga smo ustvarjeni, Bog nam ohranja naše življenje, Bog skrbi za nas in za vse ljudi; vsak trenutek uživamo njegove dobrote. (Janez F. Gnidovec)

VSEM NAM V PREMISLEK

Pride čas

15. 6. 2014 | Duhovnost

»… Naj hodi, prosim, Gospod sredi med nami« (2 Mz 34,9).

Postali smo ljudstvo, ki noče Mojzesovih dveh kamnitih tabel. Noče sklenjene zaveze z Bogom. Hoče pa gmotne dobrine, dobro počutje, ugodje, zdravje, srečo, ne pa deset napornih in težkih zapovedi.

Pa vendar pride čas, ko vsak izmed nas, prej ali slej poišče Gospoda in ga povabi nazaj na svojo pot. Kot slišim, se to najbolj pogosto dogaja ob bolezni ali smrti bližnjega, lahko pa tudi ob posebnih dogodkih, kot so poroka, rojstvo otroka, sveti krst.

Eden izmed takšnih lepih dogodkov je prav gotovo birma, ki je praznik župnije. Tega sem v maju doživljala ob birmancih z Vrha Svetih Treh Kraljev. Ob mojih veroučencih, ki so se zavzeto pripravljali na potrditev Svetega Duha. 

V času devetdnevnice so imeli spoved, sodelovali so pri bogoslužju, poslušali zanimive goste in razmišljali o svojem srečanju z birmovalcem. To so bili duhovno bogati dnevi tako za otroke kot tudi za starše in botre. Bili so dnevi veselja, pričakovanja in prošenj k Svetemu Duhu, da vstopi v življenje mladih. Tako smo vsi v polnosti doživljali troedinost našega Boga. 

Sliši se kot pravljica, pa ni. 

Spoznala sem, da se je potrebno, tako kot Mojzes v prvem berilu praznika Svete Trojice, prikloniti do tal Gospodu in ga prositi. Prositi, da odpusti grehe trdovratnemu ljudstvu, torej vsakemu izmed nas. Potem se čas ustavi in tedaj lahko vidim »Gospoda sredi med nami«, sicer gre na stransko pot in ga v svojem hitenju ne opazim.

Šele ko sem del tega ljudstva in ko prosim, da me »Gospod vzame za svojo lastnino«, začutim, kot pravi apostol Pavel, da »je Bog ljubezni in miru z vami«. In če je on z nami, pravi apostol: »… veselite se, izpopolnjujte se, spodbujajte se, bodite istih misli, živite v miru.«

Se sliši kot pravljica? Pa ni. Če je z nami »milost Gospoda Jezusa Kristusa in ljubezen božja in občestvo Svetega Duha«. 

Nevenka Malavašič
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu