Ob daru je treba z otrokom deliti veselje, se veseliti – ne tehtati vrednost darila, veseliti se je treba darila kot takega. (Bogdan Žorž)

DEVICE BREZ OLJA

Device brez olja

Po nedeljskem evangeliju o devicah, ki čakajo ženina, ene z oljem, druge brez, so mi misli pobegnile (naj mi domači župnik oprosti) k našim aktualnim političarkam. Kotički ustnic so se zavihali navzgor, ko sem si rekla: brez dvoma – so kot device brez olja.

Nepripravljene, brez vsebine so vstopile v visoko politiko, vlado, brezsramno paradirajo po ministrstvih, parlamentu. Brez vsake odgovornosti … Zanje je važna zunanja podoba, ne samo oblačilna, temveč tudi retorična. Nimajo težav s praznimi trdi­tvami, floskulami, samo da se obdržijo na oblasti oz. pri denarnih virih. Važne so svetilke. Mogoče tudi zato, ker ne vedo, kdo je Ženin. To gotovo ni premier, ki jih ob najmanjši neposlušnosti brezosebno odslovi in one s sklonjeno glavo odštorkljajo.

Pa je verjetno tudi po drugih evropskih državah podobno. Samo bežen pogled v Bruselj ne daje kaj bolj optimistične slike. Svetilke so že lepe, kaj pa olje?

Ob posnetkih s sej vlade me zmrazi ob pogledih na stroge, brezizrazne obraze naših funkcionark. Kje je tu t. i. ženski princip, tisto, česar moški nimajo? So res prave device brez olja: maske brez ljubezni, empatije, sočutja. Njihovi obrazi ne odsevajo tega, kar govorijo. Strpne so samo do svojih oziroma tistih daleč. So podale kakšno izjavo – katerakoli izmed njih – ob zadnjih posilstvih s strani t. i. pribežnikov po Ljubljani? Ne, one porabijo energijo za boj proti »janšizmu«, vsemu desnemu, tradicionalnemu, cerkvenemu.

Medtem ko izbirajo čeveljčke, frizure, poglabljajo dekolteje, pa tam daleč v teheranskem zaporu gladovno stavka letošnja Nobelova nagrajenka za mir, borka za pravice žensk v Iranu in za spodbujanje človekovih pravic in svobode za vse, Narges Mohamadi. Pri devetnajstih so jo pridržali, ker je nosila oranžen plašč. Gladovno stavka zato, da bi opozorila na nevzdržne razmere v zaporu, kjer ji odrekajo nujno medicinsko pomoč, ne samo njej, temveč vsem zapornicam, ki si nočejo pokriti las. Tudi o njej, njenem boju nisem slišala, da bi dale izjavo, izrekle stališče, podporo … Sploh vedo kaj o tem? Bi si nalile njenega olja v svoje svetilke? Težko verjamem. Pa bi si morale, ker bi potem spoznale, spregledale, da se nam v EU ne obeta nič dobrega. Tudi desničarke smo lahko distopične in napovemo, da vsi ti prebežniki, azilanti, zdravi mladi fantje ne prinašajo s seboj življenja po naši meri, po meri devic brez olja; z/za njimi prihaja novo obdobje. Konec bo kril s pregrešnimi razporki na delovnih mestih, oprijetih oblek, prekratkih majic, razkazovanja popkov … Morda bodo ostali rdeči čeveljci, ki bodo sramežljivo kukali izpod predolgih brezobličnih oblek.

Težava pa je, da te nespametne device v brezno, ki ga ignorirajo, vlečejo vse nas, tudi tiste z oljem. Drage volivke, oglasite se, predvsem pa na naslednjih volitvah premislite, kaj obkrožite, komu daste svoj glas.

Manica Ferenc

 

 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu