V prihodnost moremo gledati le, če stojimo na trdnih tleh in se zavedamo svojih korenin, narodne kulture, krščanstva in bogatega ljudskega izročila. (Alojzij Šuštar)

BOG, DAJ SREČNO VOŽNJO!

Glas iz dežel, kjer je avtomobil še vedno velika redkost.

Krištofova nedelja, ki jo letos obhajamo 24. julija, nas vsako leto v juliju poveže v skupni molitvi in prošnji za varno vožnjo na vseh poteh našega življenja. Ob blagoslovu vozil po župnijah je nabirka na to nedeljo že po tradiciji namenjena prošnji za srečno prevožene kilometre, zbrana sredstva MIVA Slovenija nameni za nakup vozil za v misijone.

Lani za 16 projektov skoraj 370.000 evrov

Prevozna sredstva so za misijonarje pri opravljanju njihovega poslanstva nepogrešljiva, saj je njihovo delo večinoma na odročnih krajih. Avtomobili, rešilci, poltovornjaki, traktorji, motorji, kolesa, čolni in delovni stroji prevažajo misijonarje, zdravnike, bolnike, porodnice, domačine, hrano, vodo, material in tako rešujejo življenja. »Krištofova nedelja je zato obilen Božji blagoslov za vse voznike, saj jim poleg blagoslova Bog podarja tudi zavest, da morajo odgovorno in pametno voziti. Je pa še poseben blagoslov, ki ga Bog prek darov, zbranih ob tej nedelji, poklanja našim misijonarjem in jim omogoča varna in rešilna pota posebej po brezpotjih Afrike, Azije in južne Amerike,« poudarjajo v Misijonskem središču Slovenije.

MIVA Slovenija, ki deluje v okviru Misijonskega središča Slovenije in je članica svetovne MIVE, večji del sredstev nameni za potrebe slovenskih misijonarjev, vsako leto pa z vozilom razveselijo tudi kakšnega neslovenskega misijonarja. Lani je MIVA Slovenija z darovi pomagala pri 16 projektih v skupni vrednosti 369.100 evrov. O sadovih lanske akcije so misijonarji spregovorili sami v spodnji anketi. Kakšne pa so letošnje potrebe?

Avtobus z 800 tisoč km

Sestre usmiljenke v Albaniji se vozijo z 20 let starim avtomobilom, ki ima že prek 200.000 kilometrov in je v zelo slabem stanju. »Pred kratkim smo obstali na cesti zaradi zastoja in na naš avto se je naslonil tovornjak. Še pravi čas smo se uspele umakniti iz vozila, da nas ni pomečkalo,« sporočajo misijonarke iz Albanije, ki vozilo potrebujejo za pastoralne obiske, obiske starih in obolelih. S starim in dotrajanim vozilom, ki ima že blizu 300.000 kilometrov, se vozijo tudi misijonarke na Slonokoščeni obali. Vozilo, ki bi ga potrebovale za oskrbo otrok, posebno podhranjenih, je tako večinoma zaradi popravil večino časa parkirano. Za prevoz ljudi na varno, ranjenih ter tovora, kot so zdravila, sanitetni material in hrana, vozilo nujno potrebuje tudi Škofijska karitas Ukrajina.

Sestre uršulinke v Senegalu bi rade kupile nov – rabljen avtobus, ki ne bo ves čas na popravilu. Sedaj imajo enega, starega skoraj 20 let, z več kot 800.000 prevoženimi kilometri in je potreben tedenskih popravil. Tudi v Kazahstanu, kjer deluje misijonar Miha Majetič, bi radi zamenjali deset let star kombi, ki se vse bolj kvari. »Kombi največ služi za prevoz mladine in otrok na razna srečanja in duhovne vaje, tako na ravni župnije kot dekanije in škofije. Občasno služi tudi za prevoz tovora.« Patri minoriti na misijonu v Zambiji v kraju Chibombo pa sploh nimajo avtomobila. »Zaradi slabih cestnih razmer bi bil primeren avto s pogonom na vsa štiri kolesa,« pravijo misijonarji. Avto bodo uporabljali za pastoralne namene, obisk podružnic, obisk in prevoz bolnikov, nakupe, gradnjo in udeležbo na raznih srečanjih.

Tri dni za 160 km

V krajih na Madagaskarju, kjer deluje misijonar Tone Kerin, za premagovanje 160 kilometrov dolge poti iz Farafangane do Midongyja včasih potrebuje tudi tri dni, posebno ob deževnih dneh, ko pot postane »drsališče, zato se avto hitreje uniči«. Že jeseni je izrazil željo za nov avto iz Evrope, a so razmere, povezane s koronavirusom, možnost dobave zamaknile v letošnje leto. Za pomoč prosijo tudi na misijonu Ngurdoto v Tanzaniji, dokaj gosto poseljenem območju, kjer cerkve na podružnicah v veliki meri še gradijo, zato potrebujejo soliden avto, da bi lahko čim več materiala prepeljali sami, uporabljali pa bi ga tudi za obisk podružnic in maševanje, obisk bolnikov, obisk po vaseh za izobraževanje katehistov in druge potrebe.

Misijonarjev avto je v mnogih misijonskih krajih edino prevozno sredstvo za nujne potrebe ljudi, poudarja dolgoletni misijonar na Madagaskarju. Z njimi – nemalokrat po »neprevoznih« poteh – prevažajo pesek in cement za gradnjo, zvezke in knjige za šolo, nosečnico urgentno k zdravniku. Vse to po zaslugi slovenskih dobrotnikov, ki misijonarjem v misijonskih deželah omogočajo, da lahko uresničujejo Jezusovo poslanstvo oznanjevanja evangelija ljubezni. »Vsak vaš dar doseže ljudi, ki pogosto živijo v težkih razmerah, v pomanjkanju dobrin in v revščini,« besede hvaležnosti za vsak dar vseh misijonarjev povzema Kerin.


MOLITEV ZA SREČNO POT

Dobri Bog, bodi z nami na cestah tega življenja.

Obvaruj nas in vse udeležence v prometu

pred nevarnostmi in nesrečami.

Varuj nas pred nepazljivostjo, lahkomiselnostjo in hitenjem.

Na priprošnjo svetega Krištofa nas spremljaj,

da se z vseh poti vedno varno vrnemo domov.

Ko pa bomo na poslednji poti,

nam daj doseči končni cilj pri tebi.

Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

SVETI KRIŠTOF – PROSI ZA NAS

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu