Lahko je biti usmiljen od časa do časa. Pravičen pa je, kdor stalno dela tako, kot je prav. (Tomaš Špidlik)

NOČ ČAROVNIC

Noč čarovnic je še en primer našega kopiranja, ne pa tudi "kapiranja".

Noč čarovnic je nesmisel, ki so si ga Američani pravzaprav izposodili od Evropejcev in ga nato uspešno izvozili nazaj k nam, je prepričan priznani slovenski etnolog.

Bliža se dan spomina na mrtve, še pred tem pa noč čarovnic, v zadnjih letih tudi pri nas vse bolj priljubljeno praznovanje, ki ga spremlja oblačenje v najrazličnejše kostume in rezljanje buč.

»Noč čarovnic je še en primer našega kopiranja, ne pa tudi »kapiranja«, je o tem običaju v oddaji Jutro na Planetu dejal etnolog dr. Janez Bogataj. Kot je poudaril, smo noč čarovnic oziroma halloween sicer res uvozili iz ZDA, a korenine tega praznika so evropske.

Iz Evrope v ZDA, nato nazaj v Evropo

»Domneva se, da so že Kelti v tem obdobju praznovali prehod iz starega v novo leto,« je pojasnil, »irski izseljenci so ta praznik prenesli v ZDA, kjer je dobil izrazito komercialne razsežnosti, pozneje pa z vso silo udaril nazaj v Evropo, z vsem trženjem vred. Glavni val tega vdora v Evropo se je zgodil v osemdesetih letih 20. stoletja, v Slovenijo je prišel nekoliko pozneje, po osamosvojitvi.«

Slovensko poimenovanje tega dneva oziroma večera je po Bogatajevem mnenju dokaj neposrečeno: "Halloween je namreč izpeljanka iz izraza all hallows eve, večer vseh svetih. Čarovnice oziroma čarovniki pa imajo v Sloveniji dva pomena. Po eni strani so to mitski liki, nevidne in običajno negativne sile, po drugi strani pa konkretne zgodovinske osebnosti, ki zaradi svojega delovanja na različnih področjih, običajno v zdravilstvu, niso bili v skladu z družbenimi normami svojega časa. Zaradi tega pa sta jih Cerkev in posvetna oblast razglasili za čarovnice oziroma čarovnike. Vse to z nočjo čarovnic oziroma »halloweenom« nima nobene zveze."

 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu