Od Boga smo ustvarjeni, Bog nam ohranja naše življenje, Bog skrbi za nas in za vse ljudi; vsak trenutek uživamo njegove dobrote. (Janez F. Gnidovec)

NAVODILA O OBHAJANJU NEDELJSKIH SVETIH MAŠ

NAVODILA SLOVENSKE ŠKOFOVSKE KONFERENCE O OBHAJANJU NEDELJSKIH SVETIH MAŠ

 1. Sveta maša
 1. Duhovniki obhajajo svete maše z verniki pod naslednjimi pogoji:
  1. Udeležba je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. 
  2. Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v cerkev si mora razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra (to ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva).
  3. Ob nedeljskih in prazničnih svetih mašah verniki ob vstopu v cerkev v poseben nabiralnik (škatlo ipd.) oddajo list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). Ob vhodu naj bo napis: »Spoštovani verniki, prosimo vas, da v skladu z uredbo vlade, z dne 8. julija 2020, na listku oddate svojo telefonsko številko (brez imena in naslova), ki jo bomo hranili 30 dni ter jo v primeru epidemije oddali pristojnim državnim ustanovam, da vas kontaktirajo.« Župnik oz. duhovnik po vsaki sveti maši listke s telefonskimi številkami zalepi v posebno mapo oz. kuverto, na njej označi dan, datum in uro svete maše ter jo hrani 30 dni. Po tem obdobju kuverto z listki uniči. V primeru, da je bila pri sveti maši navzoča oseba okužena s koronavirusom, župnik na zahtevo pristojne državne ustanove (inšpektorat, policija, NIJZ) posreduje telefonske številke udeležencev pri določeni sveti maši. Župnik oz. duhovnik o posredovanju podatkov obvesti SŠK (info@rkc.si). V primeru delavniških svetih maš oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik običajno pozna vernike.
  4. Z namenom zagotavljanja minimalne razdalje 1,5 metra celotnega kroga okoli posamezne osebe, mora biti med sveto mašo toliko prostih klopi, oziroma označenih sedežev tako, da se zagotavlja predpisana razdalja. 
  5. Blagoslovljena voda ob vstopu v cerkev mora biti umaknjena. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo. Duhovnikom priporočamo, da pokrižanje z blagoslovljeno vodo nadomestijo z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov od oltarja (prim. Rimski misal, str. 923).
  6. Na koru so lahko organist in pevci, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo 1,5 metra. Vsi morajo uporabljati zaščitno masko.
  7. Duhovniki v primeru povečanega števila okuženih v lokalni skupnosti, med sv. mašo nosi masko.
  8. Duhovniki imajo med sveto mašo pokrite ciborije s hostijami za vernike .
  9. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti. Priporoča se, da se pozdrav miru izrazi s poklonom ali pogledom.
  10. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Delivec obhajila pri obhajanju nosi masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke.
  11. Ko verniki prihajajo v cerkev in odhajajo iz nje, naj upoštevajo medsebojno razdaljo.
  12. Duhovnik, ki je prehlajen, ima vročino oz. kaže druge simptome bolezni ne sme javno maševati. 
 1. Med pobiranjem darov se med verniki vzdržuje priporočena medosebna razdalja. Oseba, ki pobira darove, mora nositi masko; priporočena je oddaja darov v zato pripravljene nabiralnike v cerkvi.
 1. Med in po vsaki sveti maši je treba cerkev temeljito (pre)zračiti. 
 1. Župnikom in duhovnikom priporočamo, da tam, kjer je to mogoče, organizirajo svete maše na prostem. Sveta maša na prostem (na prostoru v zasebni lasti npr. župnije) je dovoljena pod prej navedenimi pogoji z upoštevanjem medosebne razdalje 1,5 metra, razkuževanjem rok, sedežnim redom in oddajo telefonskih številk vseh udeležencev. Če ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra, morajo vsi prisotni nositi maske. Svete maše na prostem se lahko udeleži do največ 500 vernikov (vključno z ministranti, pevci, organisti, glavnim mašnikom in somašniki).                                               
 1. Pogostitve in posebni programi druženja po svetih mašah do nadaljnjega niso dovoljeni.
 1. Duhovniki naj prenehajo s prenašanjem svetih maš po spletu. V veljavi ostanejo prenosi svetih maš po televiziji in radiu, ki so namenjenim starejšim in bolnim. 
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu