Od Boga smo ustvarjeni, Bog nam ohranja naše življenje, Bog skrbi za nas in za vse ljudi; vsak trenutek uživamo njegove dobrote. (Janez F. Gnidovec)

UGIBANJE O SPOLU?

Ugibanje o spolu?

22. 9. 2019 | Klemen Čeligoj | Uvodnik

Teorija spola. Nenavadno ime. Zakaj bi potrebovali teorijo, če pa je spol eden od pojmov, ki ga otroci zlahka razumejo brez posebno zapletene razlage. Kaj šele teorije! A včasih nekaj, kar otroci razumejo, odrasli zapletemo.

Kaj pa sploh pomeni teorija? Wikipedia nas pouči, da je to zamisel ali spoznanje o nekem pojavu, ki pa v nasprotju z odkritjem ali razodetjem ni dokončno ali je celo dvomljivo. Kot sopomenko v pogovornem jeziku pa spletna enciklopedija navaja tudi ugibanje. Je teorija spola torej ugibanje o spolu? Zakaj bi ugibali o nečem tako naravnem, kot je spol? In o čem sploh ugibamo? Morda o tem, kaj bi neka sprememba (v poimenovanju, načinu življenja ali celo sprememba spola) posamezniku prinesla? Morda (pre)malo o tem ugibajo in razmišljajo tudi nekateri ljudje, ki se odločijo za takšne posege? Tudi mi verjetno lahko samo ugibamo, zakaj tolikšen delež ljudi, ki rešitev zase vidi v spremembi spola, tudi po operaciji ne najde zadovoljstva oz. si celo želi »vrnitve« k biološkemu spolu.


Kako pa naj se na to odzovemo kristjani? Je dovolj, da molimo, ali moramo družbeno delovati? In če se lotimo slednjega – kakšen naj bo ta naš »aktivizem«? Se lahko posmehujemo staršem, ki razmišljajo o nevtralni vzgoji otroka? Smo lahko privoščljivi človeku, ki se je pred leti odločil za operativno spremembo spola, zdaj pa to odločitev obžaluje? Ali nismo v tem primeru preveč podobni farizejem, ki so se zgražali nad Jezusom, ker se je družil z grešniki? Jezus namreč ni rekel: »Ljubi svojega bližnjega, če ima enake vrednote kot ti« ali: »Ljubi svojega bližnjega, če je kristjan.« Ne, naročil nam je, naj ljubimo svoje bližnje. Brez pogojev.

Kljub ljubezni (ali prav zaradi nje) pa je prav, da zastavimo svojo besedo ter s svojim prizadevanjem in zgledom pokažemo, za kakšen odnos do spola smo trdno prepričani, da je dober.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu