V prihodnost moremo gledati le, če stojimo na trdnih tleh in se zavedamo svojih korenin, narodne kulture, krščanstva in bogatega ljudskega izročila. (Alojzij Šuštar)

M A R I J A

»Bodi v tem trenutku moja Mati«­

 
Misli svetnikov o pomenu Marijine navzočnosti za duhovno življenje

Kakor so apostoli sprejeli Marijo v svoje življenje, tako jo lahko tudi mi sprejemamo za svojo mater dan za dnem. Svetniki ter drugi duhovni možje in žene so bili prepričani v moč njenega posredovanja. Na začetku Marijinega meseca smo v premišljevanje izbrali nekaj misli o pomenu njene navzočnosti za duhovno življenje.

Navzoča
Z Jezusom je Marija navzoča v vseh stvarnostih življenja: navzoča je v Ain Karimu ob rojstvu Janeza Krstnika, navzoča je v Kani na svatbi. Z drugimi deli veselje in upanje; z rahločutnostjo, ljubeznivostjo in obzirnostjo se trudi za mladoporočenca v škripcih; uči poslušati Jezusa in zaupati, da bo pomagal, ko bo nastopil pravi trenutek; z apostoli pričakuje Svetega Duha v dvorani zadnje večerje. Ko v vsakdanjem življenju živi sredi vseh, je Marija vzor Cerkve, ki zna čakati in razbrati Božjo uro: prihod Svetega Duha.
Kardinal Van Thuan
Ko častimo Marijo, častimo Boga
Marijo je Bog odrešil tako, da jo je kot edino obvaroval pred grehom, vendar je to storil On. Kadar torej častimo Marijo, častimo Boga, ki jo je ustvaril za svojo Mater.
Scott Hahn
Prva za Bogom
Vsem ustvarjenim bitjem nekaj manjka … / Tem, ki so telesna, / manjka prav čistost. / To vemo. / Toda tistim, ki so čista, / manjka prav telesnost. / Njej pa, nasprotno, nič ne manjka …
Kajti s tem, da je telesna, je čista. / Toda s tem, da je čista, je tudi telesna. / In ona ni ena sama žena med vsemi ženami. / Ona je marveč eno ustvarjeno bitje med vsemi ustvarjenimi bitji. / Dobesedno prva za Bogom. Za Stvarnikom. / Takoj za njim.
Charles Péguy
Sprejme svetnike in grešnike
Pod križem sprejme Marija za svoje otroke vse Jezusove učence in še več, celotno človeštvo, ne samo svetnike, ampak tudi grešni­ke. Daruje svojega sina Jezusa, Presvetega. Sprejme Janeza, slabotnega svetnika, ki je pobegnil. In sprejme desnega razbojnika, zločinca, ki postane svet in Jezusov brat, ko mu ta reče: »Resnično, danes boš z menoj v raju« (Lk 23,43). Marija v tem trenutku sprejme vlogo Matris misericordiae – Matere usmiljenja. Potem preživlja svoje življenje z apostolom Janezom, učencem, ki ga je Jezus ljubil, in z njim delil svojo skrb za Božje kraljestvo. Pri njej se Janez vedno znova uči, česar se je naučil pri Jezusu: Bog je ljubezen in mi smo poklicani k temu, da smo samo ljubezen. Kot Mati usmiljenja Marija priganja Cerkev, naj se zavzema za vse človeštvo v njegovih osnovnih potre­bah, ne samo z dobrim zgledom kristjanov, ampak tudi s pomočjo njihovega delovanja v družbenem, ekonomskem in političnem življenju.
Kardinal Van Thuan
V stiski
Kadar se čez dan znajdete v stiski, se obrnite na našo Gospo s preprosto molitvijo: »Marija, Jezusova mati, bodi v tem trenutku moja mati.« Priznati moram, da me ta molitev nikdar ni pustila na cedilu.
sv. mati Terezija

Majhnost kot milost
Čim bliže smo Mariji, tem bolj se učimo vzljubiti lastno majhnost; ne nosimo je več kot breme, temveč jo sprejmemo kot milost.
Jacques Philippe
Rečeš »Marija«, ona reče »Bog«
Nikoli ne moreš misliti na Marijo, ne da bi Marija namesto tebe mislila na Boga. Saj je sploh ne moreš hvaliti in častiti, ne da bi tudi ona s teboj ne hvalila in časti­la Boga. Marija je namreč vsa v odnosu do Boga, zato jo po pravici imenujem »odnos do Boga«, ker obstoji vsa samo v odnosu do Boga. Marija je odmev Boga, ki ne pove in ne ponavlja nič drugega kakor le »Bog«. Če rečeš »Marija«, reče ona »Bog«. Sv. Elizabeta je Marijo hvalila in blagrovala, ker je verovala. Marija, zvesti odmev Boga, pa je zapela: »Moja duša poveličuje Gospoda.« Kar je storila Marija tedaj, to še danes vedno dela. Če njo hvalimo in ljubimo, častimo in ji kaj podarimo, je po Mariji in v Mariji Bog hvaljen, Bog ljubljen, Bog češčen, Bog obdarovan.
sv. Ludvik Marija Grignon de Montfort

Blizu križanim
Kakor je Marija vztrajala pri svojem križanem Sinu, tako je Cerkev poklicana, da ostaja blizu križanim ljudem našega časa: ubogim, trpečim, ponižanim in užalo­šče­nim. Kako jim bo blizu? Kakor Marija: v upanju. Ni dovolj z njimi trpeti v njihovih stiskah ali jih tudi skušati lajšati. To je premalo. To morejo delati vsi, tudi tisti, ki ne poznajo vstajenja. Cerkev mora vlivati upanje in oznanjati, da trpljenje ni nesmiselno, ampak ima smisel, ker se bo izvršilo vstajenje od mrtvih.
Raniero Cantalamessa, Marija, ogledalo Cerkve

Prehiti naše prošnje
Janez, učenec, ki ga je Jezus ljubil, sprejme Marijo v svoj dom in v svoje življenje. Duhovni pisci so v teh besedah svetega evangelija videli povabilo za vse kristjane, naj tudi mi postavimo Marijo v svoje življenje. Ta razlaga je nekako skoraj odveč. Marija brez dvoma želi, da kličemo k njej, se ji bližamo z zaupanjem, se zatekamo v njeno materinstvo s prošnjo, naj se pokaže kot naša Mati. Vendar je Ona mati, ki se ne pusti prositi, ki celo prehiti naše prošnje, ker ve, kaj potrebujemo, in nam hitro pride na pomoč ter z deli dokazuje, da se nenehno spominja svojih otrok. Ko si vsak od nas prikliče pred oči svoje življenje in pomisli, kako se v njem odraža Božje usmiljenje, lahko odkrije nešteto razlogov, da se na prav poseben način čuti Marijinega otroka
sv. Jožefmarija Escrivá

Dokaz, da duša ni mrtva
Kjer je Marija, tam ni hudobnega duha. Nezmotna znamenja, da nas vodi dobri Duh, so zato: če vneto častimo Marijo, če pogosto mislimo nanjo in često govorimo o njej. Tako misli neki svetnik in še pristavlja: kakor je dihanje zanesljivo znamenje, da telo ni mrtvo, tako sta pogostna misel na Marijo in klicanje njenega imena zanesljiv dokaz, da duša ni mrtva v grehu.
sv. Ludvik Marija Grignon de Montfort

Trnje se bo spremenilo v vrtnice
Naša Gospa, zdaj ti prinašam – nimam drugega – trnje, ki ga nosim v svojem srcu; vendar sem prepričan, da se bo po tebi spremenilo v vrtnice. Daj, da bo v naših srcih vse leto polno majhnih vrtnic, vrtnic običajnega življenja, navadnih, toda dišečih po daritvi in ljubezni. Namenoma sem rekel »majhnih vrtnic«, ker mi to najbolj ustreza, saj sem se v svojem življenju znal ukvarjati le z normalnimi, običajnimi stvarmi in pogosto niti teh nisem znal dokončati; vendar sem prepričan, da me v tem navadnem ravnanju vsakega dne pričakujeta tvoj Sin in Ti. Odpusti mi, Mati moja, kajti s takšnimi besedami te hočem prositi samo to, da se ozreš name, da me gledaš. Tukaj sem, ker Ti zmoreš, ker Ti ljubiš!
sv. Jožefmarija Escrivá

Drevo življenja
Kdor hoče imeti res zrel in lepo oblikovan sad, mora imeti drevo, ki sad rodi. Kdor hoče imeti sad življenja, Jezusa Kristusa, mora imeti drevo življenja, ki je Marija. Kdor hoče, da bo v njem deloval Sveti Duh, mora imeti njegovo zvesto in nerazdružno Nevesto Marijo, da bo v njej rodoviten.
sv. Ludvik Marija Grignon de Montfort
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu