Od Boga smo ustvarjeni, Bog nam ohranja naše življenje, Bog skrbi za nas in za vse ljudi; vsak trenutek uživamo njegove dobrote. (Janez F. Gnidovec)

NADOMESTNA MAMA

»Obžalujem, da sem bila nadomestna mama«

20. 1. 2019 | Ana Rupar | Za življenje

Izpoved Američanke, ki je trikrat »dala v najem« svojo maternico

Uničena sem. Lagali so mi, me izkoristili in izrabili,« pripoveduje Američanka Kelly Martinez, žena in mama. V zakonu z možem Jayem so se jima rodili trije otroci, še pet jih je donosila in rodila kot nadomestna mama. Za to se je odločila iz želje po finančni neodvisnosti ter hkrati iz sočutja in želje po pomoči parom, ki sami ne morejo imeti otrok. A v zameno je dobila le trpljenje, gorje in ne nazadnje finančno stisko.

»Globoko obžalujem, da sem služila kot nadomestna mama. Mislila sem, da bom lahko mirno živela svoje življenje, pomagala trpečim parom in hkrati nekaj zaslužila. Vendar sem na koncu spoznala, da gre le za denar, ne za otroke,« je spregovorila v pričevanju pred Ekonomskim in socialnim svetom Združenih narodov. »Ta izkušnja me je spremenila. A ne na bolje,« je priznala. Imela je težko otroštvo, odraščala je ob nasilnem očetu, se soočila z umorom in samomorom v družini, po bitki z rakom je pri 16 letih izgubila mamo. V zakon je stopila mlada, pri 17 letih je rodila prvo hčerko, dve leti kasneje še drugo. Nato je začela prebirati o nadomestnem materinstvu, začutila je stisko parov, ki ne morejo imeti otrok, in se javila agenciji, ki trguje z nadomestnim materinstvom. »Bila sem ponosna, neodvisna in odprtega duha,« je dejala.

 

Gejevski par se ji je zasmilil

Ob prijavi je navedla, da ne želi biti nadomestna mama istospolnemu paru, a so iz agencije vseeno stopili v stik z njo, da se ujema z gejevskim parom iz Francije, ki zaradi istospolne usmerjenosti nikakor ne more najti nadomestne mame. »Zasmilila sta se mi in sem privolila. Spoznali smo se osebno, bila sta prijetna. Že ob prvem poskusu sem zanosila z dvojčkoma, med nosečnostjo ni bilo težav,« razlaga Kelly. Po porodu so ji iz agencije sporočili, da mora nemudoma v Chicago, češ, da se je nekaj zataknilo. Kljub poporodni infekciji po carskem rezu sta z možem in novorojenčkoma šla na šesturno pot, ob prihodu je izvedela, da je nadomestno materinstvo v Parizu nezakonito. Pred tem ji sicer nihče ni povedal, da bodo otroka odpeljali v drugo državo. Prisilili so jo, da je na francoskem veleposlaništvu lagala, da je v razmerju z enim od Francozev, ter podpisala sedem strani dolg dokument v francoščini, v katerem ni razumela niti besede. »Bilo me je na smrt strah, tresla sem se, ko sem v rokah držala dete, ki ni bilo moje, a sem se pretvarjala, da sem njegova mama,« se spominja Kelly.

Po tej izkušnji je še dvakrat privolila v nadomestno materinstvo. Ameriškemu paru, ki se je kasneje ločil, je rodila hčerko, španskemu paru pa je rodila dvojčka. S Špancema se je zataknilo, ko sta izvedela, da je noseča z dvema dečkoma, medtem ko sta onadva »naročila« fantka in punčko. V tej nosečnosti je šla skozi pravi pekel, še več gorja je doživela po porodu. Dečka sta se namreč rodila deset tednov prezgodaj, zahvaljujoč intenzivni negi sta nedonošenčka preživela. A Španca sta takoj, ko sta bila dvojčka pri močeh, z njima preprosto izginila, ne da bi poravnala račun za nadomestno materinstvo in bolnišnično oskrbo, s čimer sta Kelly pahnila še v finančni zlom.

 

»Moje srce bo za vedno strto«

»Bila sem zavedena. Moja družina in življenje nikoli več ne bosta ista. Če bi lahko, bi takoj zavrtela čas nazaj. To me je močno zaznamovalo. Moje srce bo za vedno strto,« po izkušnji iz prve roke priznava Kelly, ki danes ostro nasprotuje nadomestnemu materinstvu. Ker želi druge obvarovati pred trpljenjem in razočaranjem, s katerim mora živeti sama, je postala mednarodna glasnica proti nadomestnemu materinstvu, poleg Združenih narodov je spregovorila tudi pred španskim parlamentom, svojo zgodbo je delila v dokumentarnem filmu #BigFertility: It’s All About the Money, skupaj z ameriškim Centrom za bioetiko in kulturo pa se zavzema za prepoved takšnega trgovanja z otroki.

V ZDA je sicer zakonska ureditev tega področja prepuščena posameznim zveznim državam, tako je ponekod dovoljeno, drugje prepovedano. V Sloveniji tako kot v drugih evropskih državah ni sprejemljivo, medtem ko je marsikje drugje, npr. v Indiji, Rusiji, Ukrajini, »izposoja maternice« postala dobičkonosen posel.

Kelly je kot mami sicer najteže sprejeti dejstvo, v kakšno situacijo je spravila pet otrok: dva sta prikrajšana za mamo in očeta, dva morda nista sprejeta, ker eden ni pravega spola, peti živi v razdrti družini. Kot pravi, si nadvse želi, da bi se jim lahko opravičila. »Vsak dan mislim nanje in si želim, da bi jim lahko povedala, kako zelo mi je žal. Ne vem, če bodo sploh kdaj vedeli zame. Molim le, da so ljubljeni in sprejeti.«


S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu