Od Boga smo ustvarjeni, Bog nam ohranja naše življenje, Bog skrbi za nas in za vse ljudi; vsak trenutek uživamo njegove dobrote. (Janez F. Gnidovec)

MADRID - SREČANJE MLADIH

Od 28. decembra 2018 do 1. januarja 2019 je v Madridu potekalo evropsko srečanje mladih.

Od 28. decembra 2018 do 1. januarja 2019 je v Madridu potekalo evropsko srečanje mladih, ki ga je v sodelovanju s posameznimi krajevnimi cerkvami ter številnimi mladimi prostovoljci pripravila redovna skupnost bratov iz Taizéja. Letošnje srečanje je bilo že 41. po vrsti in je v glavno mesto Španije pripeljalo več kot 15 000 mladih.

Naša pot do več kot 2000 kilometrov oddaljenega mesta se je začela že dan po božiču, in sicer na god sv. Štefana, ko smo se v poznih popoldanskih urah odpravili iz različnih krajev Slovenije. Naslednji dan smo se ustavili v Barceloni, kjer smo prosti čas preživeli ob raziskovanju in odkrivanja kulture pomorskega mesta. Večer smo zaključili s sveto mašo, ki smo se je udeležili romarji iz vseh sedmih slovenskih avtobusov, in nadaljevali z nočno vožnjo do Madrida.

28. decembra smo končno prispeli na svoj cilj. Razdelili smo se po več kot stotih župnijah po različnih delih Madrida, ki so sodelovale na srečanju. Ob prihodu na župnijo smo se spoznali s svojimi gostitelji in se razdelili med družine, ki so v teh dneh velikodušno odprle vrata mladim.

Dnevi romarjev v Madridu so se začeli vsak dan podobno. Dan smo začeli z molitvijo v domači župniji in nadaljevali s pogovorom v manjših skupinah o predlogih, ki jih je posebej za letošnje srečanje zapisal brat Alois iz Taizéja. Letošnje srečanje je namreč nosilo naslov Romanje zaupanja na zemlji, tako da je pogovor potekal predvsem o tem, kje vse lahko mladi danes najdemo Boga in na kakšen način bomo izkušnjo Madrida prenesli v domačo državo ter župnijo.

Sledilo je raziskovanje samega mesta ter dopoldanska molitev, ki sta jo popestrila petje in razmišljanje bratov iz Taizéja. V nadaljevanju smo se lahko tudi udeležili raznih delavnic, ki so potekale po mestu. Zvečer pa smo se romarji odpravili do IFEME, glavnega prizorišča, kjer smo najprej dobili hrano za naslednji dan in toplo večerjo, ter v nadaljevanju imeli večerno molitev. Ob tem nas je nagovoril brat Alois, ki nadaljuje tradicijo brata Rogerja, »začetnika« takšnih srečanj.

Polni novih izkušenj in hvaležnosti smo se 1. januarja s težkim srcem poslovili od Madrida ter krenili vsak proti svojemu domu. V nas pa še vedno odmevajo besede Terezije Akvilske, ki jih je brat Alois poudaril, in sicer »Aventuremos la vida« (Tvegajmo v življenju). Življenje je zagotovo lepo za vsakogar, ki sprejema pogumne odločitve. Na svidenje v Wrocławu!

Karin Gradišnik

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu