Dober kristjan vedno moli za odpuščanje svojih dan na dan ponavljajočih se napak in slabosti. (Karl Rahner)

POST - PREOBRAZBA

Preobrazba

18. 2. 2018 | Marjan Pogačnik | Uvodnik

Od izgube kilogramov do spremembe v srcu

V oddaji na eni izmed naših televizij prikazujejo zgodbe ljudi, ki se na vso moč, predvsem s športom, trudijo izgubiti čim več kilogramov. Zadovoljstvo najdejo tudi »v trpljenju na treningu«. »Pot ni lahka, a je vredna truda,« zatrjujejo tekmovalci. Če nekdo v sezoni izgubi 74,4 kilograma, kot je uspelo najboljšemu, je to lep dosežek. Predvsem za zdravje in lepoto.


Drugi se življenjskih »reform« lotevajo na drugih koncih. Denimo tako, da spremenijo prehrano, se za vedno poslovijo od cigaret ali alkohola. Ali pa se v skrbi za okolje manj vozijo z avtomobilom. 

V navdih nam je lahko odločenost in zavzetost, da bi spremenili nekaj pri sebi. Toda ali je hujšanje ali zdravo prehranjevanje, o čemer se največ govori, tudi vse, čemur bi lahko rekli osebna preobrazba? Ali se ne začne resnična sprememba takrat, ko se zgane nekaj v srcu? Ko spoznaš, da bogastvo življenja pletejo lepi odnosi, in vlagaš vanje. Ko v vsakem novem dnevu vidiš dar. Ko postaneš dojemljiv za Boga in se duša umiri. 

Sveto pismo z besedo metanoia (slovensko bi rekli tudi spreobrnjenje), ki odzvanja na začetku postnega časa, poudarja pomen takšne globlje spremembe, tega, da pogled obrnemo k svetlobi. K Jezusovemu obrazu, v katerem smo brezpogojno ljubljeni. Šele v doživetju ljubljenosti smo se pripravljeni spremeniti.

Takšno spremembo je doživel prijatelj, odrasel birmanec, o katerem sem pred časom že pisal v tem stolpcu. Neznansko srečen se je vrnil iz Marijinega romarskega kraja, poln miru in pripravljen na drugačno življenje. Cigarete, ki se jih je že pred tem skušal otresti, so mu prvič smrdele. Hotel je uporabiti svoje talente za druge – začel je učiti verouk v župniji. A po »medenih tednih« so prišle tudi ure duhovnega boja, vračanja k starim razvadam, skrivanja pogleda pred Jezusom. 

Kaj mu takrat najbolj pomaga, ga vprašam. Za trenutek utihne in pravi: »To, da zmolim kakšno zdravamarijo.« In da se, ker se želi z Jezusom srečevati v evharistiji, zateče v spovednico. Da, že kratka molitev lahko spet prikliče Božjo svetlobo. Če le pride iz srca. 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu