Dober kristjan vedno moli za odpuščanje svojih dan na dan ponavljajočih se napak in slabosti. (Karl Rahner)

KAJ MI POMENI BOŽIČ?

Kaj mi pomeni božič?

17. 12. 2017 | Aktualno
 

 

Tadeja Lončar
Škofijska karitas Murska Sobota

Božič mi zelo veliko pomeni, saj smo z družino več skupaj, poslušamo in pojemo božične pesmi, gremo k polnočnici in blagoslovimo dom. Božič je zame krščanski in družinski praznik, ob katerem se v moje srce naselita mir in upanje. Prav mir in upanje pa po mojem mnenju pogrešajo uporabnice materinskega doma, v katerem sem zaposlena. Skupaj se trudimo, da bi matere in njihovi otroci lepo preživeli božične praznike, čeprav ob njih ni družine in sorodnikov. Praznično razpoloženje v domu ustvarimo tudi tako, da skupaj z uporabnicami in otroki izdelamo voščilnice, okrasimo drevo, postavimo jaslice in pripravimo praznično kosilo. Ženske in matere, še posebej pa njihove otroke ob podpori drugih organizacij ob božiču tudi obdarimo. Praznovanje božiča v našem materinskem domu je velik izziv, saj so številni uporabniki neverni ali pripadajo drugi veroizpovedi. Tako se v materinskem domu ob krščanskih praznikih trudimo gojiti medsebojno spoštovanje in versko strpnost.

Rok Mihevc
jasličar, fotograf, sodelavec Radia Ognjišče 

Sam si božiča ne znam predstavljati brez jaslic. Zdi se mi, da je to pravzaprav eden redkih praznikov, ko si lahko njegovo skrivnost tako živo predstavljamo. Tudi zato sem velik ljubitelj in izdelovalec jaslic in vsako leto znova se nekaj dni pred svetim večerom veselim tega »projekta«. Veliko truda, časa in energije vložim v ta izziv. In vsako leto me vsaj nekdo vpraša: »Komu na čast ti to delaš?«. Pa mirne vesti odgovorim: »Njemu v čast.« In vsem ljudem, ki pridejo in jim lahko vsaj za trenutek pokažem bistvo veselo-decembrskega direndaja. Včasih si tudi sam rečem, pa saj je res vsako leto isto. Ista zgodba, isti »igralci«, kulisa, … Pa ni. Potem ko je pokrajina že pripravljena, pa štalca, nebo, voda in vse, kar sodi zraven, pride slovesen trenutek, ko s škatle vsako leto znova obrišeš prah in ven zlagaš in postavljaš jaslične figurice. Pastirica še vedno gleda z enakim žarom v očeh, ovčka še vedno leži na istem mestu, sveta družina še vedno deluje tako spokojno in tudi pastir pase enako število svojih ovac … Vse je po starem, a vse je tako novo. Nova priložnost, nov teren, nova zgodba. Pa čeprav bi si človek mislil, da si Bog misli: »Spet na novo. Spet se bom rodil v enakih jaslicah.« In zame je prav to čar božiča. Nova priložnost. Za spremembo, odpuščanje in boljši svet. 

Klemen Jaklič
ustavni sodnik

Božič je obenem praznik srca in praznik upanja. Kajti tako kot se je to zgodilo Jezusu, je tudi človek najprej rojen iz matere in okusi (njeno) ljubezen. Ko nato raste v življenje, čudež njegovega rojstva prerašča v upanje. Upanje, da je imelo rojstvo smisel, da ni brezciljno, da ljubezen, ki jo na tem svetu prehodno zazna, ni le navidezna ali začasno občutena, temveč resnična, še mnogo večja in večna. Da skrivnost Jezusovega rojstva – božič – rešuje tudi skrivnost našega.

Verena Perko
arheologinja in muzeologinja

Božič je zame praznik »mladega« veselja. Je čas rojstva Odrešenika in rojevanja novih dni. Zadnjih osem let ga preživljamo z »azijsko« vejo naše družine v Bangkoku – v objemu vnukinj. Polnočnica je pred oltarjem, prekritim z orhidejami, jaslice obdaja gozd božičnih zvezd. Cerkev je nabito polna Azijcev, Evropejcev in Afričanov, ki z mogočnimi glasovi slavijo Gospoda. Ljudje izžarevajo toplino in radost. Ko se v jaslice sredi orhidej rodi Gospod, vsa cerkev ginjeno poklekne.

Za božič obiščemo tudi šolo, ki jo vodi oče Joe. To je Mercy Center, kjer (za ceno ene naše kave na dan) šolajo okoli 3000 sirot, ki so jih za seboj pustili zahodni turisti tajskim dekletom v najrevnejših četrtih. Izročimo jim darove, ki smo jih med letom s skupnimi močmi zbrali med prijatelji.

Zato je zame božič trenutek, ko beli, črni in rumeni klečimo pred novorojenim Detetom. In je tudi nasmeh na obrazu bangkoških sirot v Mercy Centru. Božič je oda življenju, ki daje vztrajati tudi v dnevih malodušja, ko se zdi, da nas skozi meglo Zahoda božji glas več ne doseže. 

Joža Leskovar
vodja zdravstvene nege v Zavodu Talita kum Postojna

Poleg tega, da praznujem Jezusov rojstni dan in bi želela, da je prav on ta dan na prvem mestu, me njegov tako ponižen in nežen prihod močno spodbuja, da mu ustvarim topel dom. Dom, primeren Zanj, je gotovo medsebojna ljubezen, spoštovanje, pripravljenost dati življenje za drugega. 

Čutim veliko odgovornost, da čim bolj živim evangelij doma, na delovnem mestu, v domači vasi, v vseh odnosih, čez dan. Sam nam je rekel, da tam, »kjer sta dva ali trije združeni v mojem imenu, tam sem jaz med njimi«. Samo tako ga lahko znova prikličemo v današnji svet. Hočem narediti svoj del, da lahko pride. V svojem življenju poskušam uresničiti vsaj malo duhovnosti edinosti Chiare Lubich. 

Delam kot vodja zdravstvene nege v manjšem domu za ostarele. Od prvega trenutka, ko sem vstopila v ta dom, sem se zavedela, da sem tu prav zato, da sem dom za vsakega, ki ga srečam. Vsak dan doživim, da se mi še tako majhno dejanje ljubezni vrne in vedno, ko vzpostavim stik s starejšo osebo, sodelavko, nadrejenim, zdravnikom, s svojcem, občutim, da je med nami lahko tista Ljubezen, ki prikliče Jezusa. Seveda je potrebno, da neštetokrat začnem znova, a je vredno zaradi Njega in sreče, ki jo on daje. Najlepši božič prav vsem!!

Barbara Lotrič
organistka, Novo mesto

Kot žena, mati in glasbenica božič doživljam večplastno, iz več zornih kotov. V letošnjem adventu sem pripravila poseben koncert z Vokalno skupino Mezzo in orkestrom. S pevkami pričaramo božič tudi bolnim in ostarelim v novomeški bolnišnici in domu za ostarele. S cerkvenim zborom se že od novembra pripravljamo na praznike, najprej s sv. Miklavžem, ki je zavetnik naše cerkve, pa na Brezmadežno, in z vsako adventno nedeljo posebej. Zelo rada imam adventne pesmi, ki so bogate z besedili in melodijami. In nato pride naša slovesna polnočnica s pevci in orkestrom.

V adventu več časa posvetimo družinski molitvi in zbiranju okoli adventnega venčka. Letos redno beremo odlomke iz Svetega pisma in smo si za adventno nalogo zadali, da bomo izboljšali naše osebne odnose. Na sveti večer se naša družina zbere pri skupni mizi. S kadilom in blagoslovljeno vodo po stari slovenski navadi blagoslovimo jaslice in hišo. Najbolj se veselim pričakovanja, vznemirjenja pred božičem. Svet, v katerem živimo, nam želi ponuditi božič, še preden odpojemo kakšno adventno pesem. In tega ne maram. Čas pričakovanja Kristusovega rojstva je najbolj vznemirljiv in to želim zapustiti svojim otrokom. V tem času se skušamo izogniti porabniški maniji in naučiti otroke skromnosti in hvaležnosti za stvari, ki jih imamo in jih doživljamo kot blagoslov. Živim v veri, da rojstvo Jezusa Kristusa prinaša upanje zame, za najin odnos z možem in za našo družino. Hvaležna sem, da mi je bila vera položena v zibelko, še bolj pa sem hvaležna, da sem vero ohranila in jo živim vsak dan.

Leon Oblak
pesnik

Pravega Božiča brez pravega adventnega časa ni. Advent je zame čas veselega pričakovanja rojstva Odrešenika in tudi čas bolj poglobljenega razmišljanja o sveti družini. Od tu se misli vedno selijo k moji družini in naprej k sorodnikom, prijateljem, sodelavcem, znancem in v zadnjih letih vse bolj pogosto tudi k neznancem. Posebej k tistim, ki tako kot nekoč Marija in Jožef iščejo nekoga, ki bi jim namenil toplo besedo, podal roko ali celo ponudil varno zavetje. Niso samo begunci med njimi. Tudi v naši neposredni bližini živijo taki ljudje. Poskušam jih pogledati v oči in jim nameniti vsaj prijazen pozdrav, ne da bi se ob tem spraševal, kaj jih je privedlo v tak položaj, ne da bi jih obsojal, ker so morda spet pod vplivom opojnih substanc. Ob misli na nazareško družino se v adventu precej laže zavem, da so to naše sestre in bratje. Zdaj že imam toliko izkušenj, da vem, da mi bo vsako storjeno dobro delo v adventnem času bolj približalo božično skrivnost, skrivnost učlovečenja Božjega Sina.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu