Tistih nekaj dni, ko prebivamo na tem svetu, delajmo dobro, se ljubimo in si pomagajmo. V svojih križih raje potrpimo in molčimo, da ne izgubimo zasluženja. (sv. Leopold Mandić)

Uživate ob kavici? Zahvala gre papežu Klemenu VIII

Uživate ob kavici? Zahvala gre papežu Klemenu VIII.

Kava je brez dvoma eden najbolj priljubljenih napitkov na svetu, vendar to ne velja že od nekdaj. Za priljubljenost kave v zahodnem svetu se pravzaprav lahko v veliki meri zahvalimo papežu Klemenu VIII., traja pa niti ne tako zelo dolgo: začela se je v 16. stoletju.


Ne gre za to, da bi se kava v poznem 16. stoletju kar iznenada pojavila. Priljubljeni »zvarek« poznamo že od 9. stoletja, ko so muslimanski pastirji prvič opazili, kako imajo kavna zrna poživljajoč učinek na njihove ovce, ki so zrna zobale med pašo. Islamski duhovniki so se naučili rastlino gojiti in kava se je hitro razširila po vsem muslimanskem svetu. 

Ko je prvič prišla v Evropo, je tu niso sprejeli odprtih rok. Navsezadnje je bil to najljubši napitek muslimanov, s katerimi so bili kristjani v vojni že stoletja, tako v Španiji, v Sredozemlju kot tudi v Sveti deželi. Nekateri verni Evropejci so napitek imenovali celo »Satanov napoj«. Saj si lahko predstavljate, mar ne?

Naposled je kava prišla tudi do Vatikana. Natančneje, v roke papeža Klemena VIII. Mnogi svetovalci so ga izrecno prosili, naj uživanje napitka prepove, papež pa je bil pri tem precej svojeglav.

Klemenu VIII. so prinesli skodelico močne sladkane črne kave. Ko je spil požirek, naj bi, kot pravi legenda, dejal: »Ta hudičev napitek je izvrsten. Prelisičimo hudiča in napitek blagoslovimo!«

Ko boste naslednjič uživali ob skodelici okusne kave, z njo nazdravite in se Bogu zahvalite za papeža Klemena VIII.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu