Dober kristjan vedno moli za odpuščanje svojih dan na dan ponavljajočih se napak in slabosti. (Karl Rahner)

Vse najboljše, domovina!

Vse najboljše, domovina!

25. 6. 2017 | Uvodnik

Katere so močne točke naše dežele?

Vse najboljše, domovina!

25. 6. 2017 | Uvodnik

Katere so močne točke naše dežele?


»V mislih popravljam tvojo slovnico,« piše na majici, ki sem jo dobila za rojstni dan in na simpatičen način izraža dejstvo, ki je očitno bilo opaženo, da tu in tam koga opomnim na nepravilen sklon ali napačno uporabljeno vikanje ali dvojino … Ne bi sicer rekla, da spadam med te, ki dlakocepijo pri pravilih, in vem, da mi kdaj pobegne kakšna vejica in tujka, vseeno pa se mi zdi, da z jezikom ob vsebini, ki jo 
z njim sporočimo drugim, pokažemo tudi svoj odnos do nje, in ne nazadnje, do domovine. 


Če velja, da izvedenci neke discipline postanemo po približno desetih letih vadbe v njej, potem je 26 let, kolikor živimo v neodvisni Sloveniji, bilo dovolj časa, da bi lahko postali mojstri v »slovenstvu«. Pa smo res? Za preverjanje tega je dovolj, da poskusimo odgovoriti na vprašanje: Katere so močne točke naše dežele? 

Bomo pri odgovoru ostali pri zunanjih značilnostih – obliki kokoške, mariborski najstarejši trti na svetu, lipicancih, človeški ribici, razgibani pokrajini, potici, ki jo sedaj zaradi papeža Frančiška ločijo od pice, … ali pa bomo pomislili na uspehe naših športnikov in znanstvenikov kot posledice zdrave slovenske trme, ki se rojeva tudi iz dejstva, da smo majhni? Si bomo priklicali v spomin statistiko, ki nas na primer uvršča po velikosti na 153. mesto, po številu prebivalstva pa na 142. mesto med državami sveta? Morda pa se nam bodo pred očmi utrnile podobe slovenskih misijonarjev ali najrazličnejših prostovoljcev, ki so dokaz za odprto srce, ki vidi stisko in aktivira tako glavo kot okončine ter gre pomagat (najbrž ni naključje, da imamo ljubezen v samem imenu države in tudi v imenu našega glavnega mesta). Ali pa bomo pomislili na svetniške kandidate, zaradi katerih vemo, da so v nebesih tudi Slovenci. 

Ne glede na to, kako bomo opisali naš prostor na sončni strani Alp, imamo še precej neizkoriščenih možnosti, pa naj gre za naš osebni odnos do domovine ali za skupen občutek naroda, zaradi katerega smo ponosni na dejstvo, da smo Slovenci. Ne, ker bi se želeli poveličevati pred drugimi narodi, ampak zaradi domoljubja (krščanske kreposti), zaradi zavedanja, da nam je naš zeleni dom podarjen in smo hvaležni, ker smo na velikem platnu zgodovine postavljeni ob bok drugim narodom. Da lahko o Bogu, ki mu niso tuje majhne stvari in nianse (kot na primer štetje las ali vrabčki), slišimo in oznanjamo naprej v našem jeziku ter živimo vero po naše, po slovensko. 

Želim, da bi ljudje bili ponosni na deželo, v kateri živijo. In da bi živeli tako, da bi bila tudi dežela ponosna nanje. (Abraham Lincoln) Vse najboljše, Slovenija! 

FANI PEČAR
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu